Интересът към ваксинация срещу COVID-19 постепенно спада. Това показва движението в статистиката на Единния информационен портал. Към днешна дата 3-ма на всеки 10 пловдивчани са със завършен ваксинационен цикъл. Общо 199 297 са лицата, които са си поставили един от четирите препарата, за да се предпазят от коронавирусната инфекция.

83 761 пък са хората, живеещи в Пловдивско, които са приложили бустерна доза. Това представлява 12,64% от населението в областта.

Под един процент е броят на пловдивчаните, които са си били четвърта доза от някоя от ваксините. Те са 0,85 на 100, или общо 5653 души.

Личи, че Пловдивска област пак е в синхрон с данните за страната. Общо за България ваксинирани са 30,24%, от които 12,5 на 100 са с бустер. Втори бустер имат 0,84%.

Справка на TrafficNews показва, че от 1-ви до 22-ри август в областта са поставени малко над 3500 дози от някои от трите разрешени препарата. Макар че конкретния период се застъпи с влизането на Пловдив в жълта зона, интересът към поставяне на ваксина не се е променил. Максимално за денонощие са приложени около 250 дози за цялата област, а най-предпочитани ваксини остават Пфайзер и Модерна.

На този фон здравни експерти съобщават, че поредната вълна на заболеваемост вече се успокоява. Това доказва и тенденцията от намаляване на броя на заболели на дневна база, както за страната, така и в Пловдивско.

Д-р Сотиров: Ще издаваме направления за безплатни антигенни тестове най-рано през октомвриПроцедурата е много дълга