„Не само знаем  проблемите на града, а вече сме начертали решения, които ще изпълним”, заяви Костадин Димитров след изборната победа в Пловдив. Градоначалникът вчера пое кормилото на града, като първата му задача е да изгради екип, с който вече да решават проблемите на града, а те не са никак малко.

Четири от тях не търпят отлагане, като още първия ден в Община Пловдив кметът трябва да търси решения за тях.

Чистотата

Ако едно жилище не е чисто, то нито има значение колко е скъпо, нито колко е стилно обзаведено. Така и е с един град. Каквито и невероятни неща да се изградят в Пловдив, докато не се реши  този проблем, то не  може да се хвалим с градската среда и архитектурата.

В момента усещането за града е, че той е мръсен и изоставен. Тук не става въпрос само за контейнерите за отпадъци, които преливат, а около тях се образуват малки сметища. Говорим за състояние на междублокови пространства, улици, тротоари и площадни пространства.

В едно от своите интервюта преди изборите Димитров коментира, че основният проблем  е липсата на грижа. Именно тук е проблемът, както и слабото управление на комуналните предприятия през последните 4 години. Въпреки че бе купена техника за милиони, така  и не се видя подобрение в поддържането на чистотата, тъкмо обратното.

За това от съществено значение е кой ще бъде посочен за постовете, които се грижат за поддържането на града.  Въпросните проблеми не изискват и значителни финансови средства към момента, а да се направи по-добра организация на работа и действителност да видим грижа за града.

Трафикът

Няма пловдивчанин било шофьор, колоездач или пешеходец, който да не изпитва на свои гръб проблемите с трафика и множеството улични ремонти. В пиковите часове всички отворени булеварди са задръстени, а времето за предвижване се удвоило, ако не и утроило за голяма част от пловдивчани.

На първо място новата администрация максимално бързо трябва да влезе в ролята си на възложител и да започне да натиска фирмите изпълнители да завършат обектите си. От друга страна за двата големи обекта – пробива под Централна гара и Южния обходен колектор да се влезе в директен контакт с НКЖИ и ВиК, където също да се вземат мерки за тях. Още в предизборната си кампания Димитров се срещна с министъра на транспорта, за да се търси решение за пробива под гарата и по-бързото му завършване. Въпросът е дали сега тези заявки ще бъдат изпълнени, още повече, че предстои най-тежката част от проекта – затварянето на Бетонния мост.

Финансите

За никого не е тайна тежкото финансово положение  на Община Пловдив. В първите си дни от мандата Костадин Димитров трябва да събере финансовия отдел на Община Пловдив, както и  час по-скоро да намери добър зам.-кмет в ресора.  Със сигурност бюджетът за 2023 година трябва да бъде коригиран, ако не иска кметът още в първата си година да влезе с огромен дефицит. Той може да достигне и 50 млн. лева, а Община Пловдив да дължи милиони по договори, без да може да ги разплати.

В този смисъл трябва да се съкратят разходите и да се коригира приходната част на бюджета, за да завърши Община Пловдив поне с минимален дефицит, а кметът сам да чертае проектите, които ще работи през 2024 година.

Градският транспорт

Това е една от язвите на града, за които повече не може да се губи време. Никой не може да очаква пловдивчани да слязат от колите си, ако нямат редовен и удобен градски транспорт. Да, Община Пловдив има договори с тримата превозвачи за години напред, но има клаузи, които могат да върнат част от линиите.

Преди това да се случи обаче превозвачите трябва да започнат да изпълняват стриктно своите разписания, както и да спрат да извиват ръцете на градските власти. На следващо място експертите, които се занимават с еврофондовете трябва да са готови на мига да кандидатстват,когато се отворят програмите.

Не на последно място – стриктно трябва да се следи новата система за билетно таксуване, която трябва да рестартира отношения с превозвачите по договорите.

Макар ефектът от работата на новия кмет в градския транспорт да може да се види чак в края на първата година, се иска тя да започне от първия ден.

Освен волята на Костадин Димитров и мнозинството в Общинския съвет, от витално значение ще е екипът му. Очаква се другата седмица той да бъде сформиран и да започне битките за Пловдив, чиито победи ще бъдат не само за него, а и за всички граждани.