Рязък скок на варицела в страната отчитат здравните власти. Над 1000 са заразените за последната седмица.

Повишаване на заболелите има и в Пловдив, като са отчетени 223 случая на варицела за януари. Това са данни на Регионалната здравна инспекция. Очаква се до края на месеца те да надхвърлят 250.

Отчита се спад на случаите на скарлатина, към момента те са 30, а през декември са били 70.

„И двете заболявания не са ваксинопредотвратими, защото в България ваксината за варицела е препоръчителна, а не задължителна и не можем да очакваме серизона профилактика. Има цикличност на тези заболявания и на 5,6 години се наблюдава повишаване на броя на заболелите”, коментира д-р Милена Панайотова, директор "Надзор на заразните болести" в РЗИ Пловдив пред репортер на TrafficNews.

Тя обясни, че най-доброто средство за предпазване от варицела е ваксинацията, защото при всички заболявания, за които има такава опция, може да се оказва контрол.

„Ваксинацията е най-добрата превенция. Именно по тази причина д-р Кунчев предлага тя да влезе във имунизационния календар. В момента ваксината е налична в аптечната мрежа,а всеки преболедувал има пожизнен имунитет, освен ако той не се компрометира, тогава при контакт с болестта реагира с херпес зостер”, добави тя.

Като мерки за превенцията на разпространението на варицела, освен поставянето на ваксина, тя посочи избягването на контакт с болни. В детските градини при болно дете групата контактните се изолират за 21 дни. Това е типично детска инфекция, която се кара се леко, но ако родителят не я е изкарал, ще я понесе тежко.

При скарлатината те са сходни - болните се отстраняват от детското заведение, лекуват се по антибиограма, детското заведението се поставя под карантина, отново не се допускат нови деца и смесването на групи.

 В понеделник ще стане ясно дали учениците в Пловдив ще излязат в грипна ваканция, тъй като има повишаване на случаите на заболели от грип тип А от училищна възраст. 

Заболеваемостта от грип в Пловдив се увеличава – в понеделник решават за ваканцияНай-голям брой отсъстващи ученици има в общините Раковски, Перущица и Брезово