В понеделник ще се реши дали ще пуснат учениците в Пловдив в грипна ваканция. Тогава ще се заседава Областният щаб и ще се предоставят обобщените данни на седмична база, съобщиха от РЗИ Пловдив.

Междинните данни показват, че заболеваемостта се е повишила и от изпратените проби за изследване в референтната лаборатория от София се вижда, че грип тип А циркулира сериозно в областта. 7 от доказаните проби са на деца от училищна възраст. Изпратени са общо 77 проби до този момент, като 23 са положителни за грип А. Не е установен грип Б в областта.

Според изпратените  от РУО данни до момента най-голям брой отсъстващи ученици има в общините Раковски, Перущица и Брезово – по 30%, в останалите общини са около 17-18%.

От РЗИ обясниха, че данните от РУО невинаги дават истинската картина на заболеваемостта, защото отсъствията на учениците могат да бъдат не само заради здравословни причини. Затова и разликата между отделните училища е голяма. Например в училище "Панайот Волов“ и "Найден Геров“ отсъстват около 15 % от учениците. В същото време в езиковите гимназии отсъстващите са по 7-8%.

Седмичната справка на заболеваемостта в областта ще бъде представена в понеделник. Но по всичко е видно, че тя се повишава.

Забелязва се обратна тенденция при по-малките деца. Там заболеваемостта е по-ниска от предходната седмица.