Община  Пловдив пусна обществена поръчка за закупуването на 9 нови метачни машини за 3,7 млн. лева без ДДС. Предметът на поръчката е доставка на фабрично нови многофункционални автомобили,  окомплектовани с метачно устройство с всмукател, сметосъбиращ бункер и воден резервоар със система за миене и дезинфекция на улици и тротоари.

Те ще са  използват от ОП „Чистота”, във връзка с подобряване качеството на атмосферния въздух чрез намаляване ФПЧ на територията на града.

Поръчката е разделена на две позиции, като първата е за 1,5 млн. лева и е за 3 нови машини. Втората е за 2,2 млн. лева за сходни автомобили, но с по-малък габарит и резервоар.

Всяка от машините трябва да има система за измиване с високо налягане – мин. 150 bar,  маркуч за почистване на листа и шахти с дължина мин. 5 метра,  две странични четки с хидравличен реглаж монтирани зад предните колела, цилиндрична централна четка със система за контрол на натиска с  диаметър мин. 310 мм. Също така към четките да има дюзи за вода за контрол на запрашаването, апарат за измиване с възможност за ротация на 180°, бункер за отпадъци и воден резервоар, както и всмукателен канал монтиран в средата на шасито за събиране на прах и отпадъци в сметосъбиращия бункер.

Изискването към всички машини е да с дизелови двигатели  с екологична норма Евро 6. Поръчката е пусната без осигурено  финансиране,  като е записано ,че ако такова не бъде осигурено 3 месеца след избора на фирма – договорът ще бъде прекратен.

Зам.-кметът по финанси Величко Родопски заяви, че Община Пловдив ще кандидатства по ПУДООС за финансиране.  Ако от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда одобрят проекта, то ще се сключи и договор за доставка на машините.

Припомняме, че в този мандат бе теглен  заем за 10 млн. лева за подобряването на атмосферния въздух. От тях 3 млн. лева бяха за ремонт на базата на „Чистота” и „Градини и паркове”, а другите 7 млн. лева за нова техника на двете общински предприятия. 

Снимки: Илюстративна