Дългоочакваната реконструкция на ул. „Даме Груев” се проточи повече от 3 години, а преди 6 месеца и автомобили тръгнаха по нея.  Въпреки това към днешна дата тя все още не може да бъде въведена в експлоатация. Причината – липса светофарна уредба на кръстовището с ул. „Пере Тошев”.

На практика в момента по цялото трасе от надлез „Родопи” до бул. „Македония” е забранено да се правят леви завои. Това създава трудности на много от живеещите в зоната, които обикалят квартала или рискуват да бъдат глобени при неправомерно завиване.

Причината е, че след ремонта улицата се води скоростен участък и от КАТ не позволяват леви завои без светофари.

Строителите на обекта „Парсек груп” заявиха, че те са готови с всички СМР-та, но обекта не може да вземе Акт 16 заради въпросния светофар. Самият той не е в проекта, който изпълнява фирмата, а е ангажимент на Община Пловдив.

„В момента имаме временна маркировка, която почти вече е изтрита, когато се изгради светофара, ще сложим маркировката и ще завършим проекта” заяви Бончо Бонев от компанията.

Средствата за светофара са в бюджета на район „Южен”, като районният кмет заяви, че чака строителното разрешение, за да обяви процедурата.

„В момента, в който бъде издадено то, ще обявим процедурата. Надявам се до месец да имаме готовност да го изградим”, заяви райкметът Атанас Кунчев.  Той каза, че първоначалната идея е да има пешеходен светофар с ул. „Братя Бъкстон”. От КАТ обаче са заявили, че по-добре там да има светофарна уредба, която да позволява и ляв завой.

„Това обаче е възможно, когато се изгради светофара на ул. „Пере Тошев”, улицата вземе Акт 16 и след това да се направи проект за кръстовището с ул. „Братя Бъкстон”, заяви Кунчев.