Остават по-малко от два месеца до едно от най-очакваните и незабравими събития в живота на всеки ученик, а именно абитуриентският бал. Подготовката за него в повечето случаи продължава дълго, а всеки абитуриент се старае да изглежда безупречно в този ден, като за това се отделят и доста средства от семейния бюджет. В тази връзка решихме да проверим колко би струвала подготовката на един абитуриент за предстоящите балове, като се допитахме до различни стилисти в града под тепетата.

Оказва се, че за поредна година процесът по подготовката при момчетата е в пъти по-лесен. Това е така, защото за визията им не са необходими важните елементи както при момичетата като грим, маникюр, официална прическа, бижута и аксесоари. Освен, че процесът е по- дълъг се изискват и доста повече ресурси за подготовката на дамите.

В случай, че дамите предпочетат да бъде изработена рокля по техен вкус то това допълнително може да оскъпи цената на роклята. Цените на роклите за поредна година варират от 500 до 2 500 лева, като ако са дизайнерски, то определено ще бъдат по-скъпи. Някои рокли достигат цени и дори от сорта на 8 000 лева.

Костюмите за младежите се предлагат отново на различни цени, като има такива, които можем да намерим за 400-500 лева, както и такива, достигащи 2 000. Тук отново оказва влияние марката и дизайна. Сумата за обувки, чанта и аксесоари също варира.

Според зависи сложността и изработката на прическата за бала, цената може да варира от 50 до 200 лева.  Услугата се оскъпява, ако е необходимо поставяне на екстеншъни, които да предадат плътност на самата прическа и тя да има завършен вид.

Гримът също според претенциите на клиента излиза между 100 и 200 лева, зависи дали се доверяваме на професионален гримьор, както и качеството на продуктите, с които работи. Поставянето на изкуствени мигли също оскъпява услугата. Предварително се изготвя и пробен грим,  чиято цена е сходна.

Цените на кувертите в ресторантите в Пловдив варират, но в повечето случаи не са по-малко от 100 лева. 

Бихме могли да сместим сериозни сметки, ако не отделяме пари  за фотосесия, видеозаснемане, наемане на луксозен автомобил и други екстри, които са изцяло по желание и със сигурност не са задължителни.