Инициативният комитет, издигнал Румен Радев за президент, ще бъде глобен от Районната избирателна комисия в Пловдив заради агитационни материали, поставени в нарушение на Изборния кодекс.

Сигналът за нарушението е бил подаден от Шесто РУ под тепетата, като в него се казва, че са задържани две лица на улица „Сокол” в Столипиново заради неправомерно лепене на плакати.

От  РИК-16 Пловдив са извършила незабавна проверка на кръстовището на ул. „Сокол“ и ул. „Крайна“, като е установено, че по продължение на улиците по електрическите стълбове до кръстовището с ул. „Ландос“ са налични агитационни материали с лика на кандидата за президент Румен Радев, съдържащи номера му в интегралната бюлетина.

След извършена служебна справка на кмета на Община Пловдив, с която са определени временните места за поставяне на агитационни материали, не са открити каквито и да е локации по посочените улици, на които да е регламентирано поставянето на такива. 

Поради това от РИК са решили, че има нарушение на Изборния кодекс, извършено от инициативен комитет на Румен Радев и Илияна Йотова. Председателят на районната избирателна комисия е упълномощила председателят й Ивайло Василев да състави акт за установяване на административно нарушение на нарушителя инициативен комитет на Румен Радев. Също така указва на кмета на община Пловдив да премахне агитационния материал, поставен в нарушение на Изборния кодекс, при необходимост със съдействие на органите на Министерството на вътрешните работи.

Инициативният комитет на Румен Радев може да обжалва решението в тридневен срок в ЦИК.