Агенция „Пътна инфраструктура” и „Трейс холд груп” подписаха договора за Югоизточния обход на Пловдив! Това се случва  16 месеца, след като АПИ пуснаха обществена поръчка, която дълго бе замразена. До последно проектът бе под въпрос, тъй като премиерът в оставка Кирил Петков бе спрял със заповед подписването му .

Кирил Петков спря договора за новия лъч на Околовръстното на ПловдивМинистерски съвет отказал да финансира проекта за Югоизточния обход

 

В крайна сметка на 27 юли договорът за новия лъч е бил подписан.Той е за 34,5 млн. лева без ДДС. В  сумата са заложени 5% непредвидени разходи от 1,6 млн. лева по време на изпълнението. Фирмата трябва да приключи всички дейности от 27 януари 2024 година.

Община Пловдив пък подписа договор за  за  актуализация и преработка на ПУП - ПП и проект за изменение на кадастралната карта за новия лъч на Околовръстното.  Тя е на стойност от 20 000 лева и с директно възлагане на „Пътпроект”, които са носители на авторските права на проекта.  Той бе изготвен през 2012 година, а през 2019 година той бе дарен от Община Пловдив на МРРБ.

Връзката между „Скобелева майка” и Асеновградско шосе е един от най-чаканите проекти в Пловдив от години. Тя трябва да изкара голяма част от транзитния трафик, като с нея ще има директна връзка от магистралата към пътя Асеновград – Смолян. Отделно рингът на града ще бъде завършен с нея.

Трасето на обходния път трябва да започва в района на пътен възел „Скобелева майка“ при 98-ми км на път II-56, ще продължава почти успоредно на ж. п. линията и ще завършва при кръговото кръстовище при 14-ти км от път II-86 Пловдив – Асеновград – около 4,8 км.

Новият път с габарит Г20 ще се влее в изградения през миналата година нов четирилентов участък от второкласния път II-86 Пловдив - Асеновград. Отсечката ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети.

 

Дадоха зелена светлина на АПИ да подпише договора с „Трейс” за новия лъч на ОколовръстнотоВАС е отменил решението на КЗК, с което не се дава предварително изпълнение на поръчката