Подписването на договор с „Трейс холд груп” за новия лъч на Околовръстното на Пловдив е спрян със заповед на Кирил Петков. Това заяви пред TrafficNews регионалният министър в оставка Гроздан Караджов. Той обясни, че миналата седмица е предложил на премиера договорът да бъде сключен,а  държавата да осигури финансирането, но е получил отказ. По думите на Караджов всички договори над 900 000 лева минават през одобрението на Министерски съвет и регионалното министерство или АПИ не могат да го сключат.  Тази седмица той отново ще предложи да се сключи завърши процедурата с фирмата изпълнител.

На днешното заседание на кабинета ще се гледа и предложението на МРРБ за отпускането на 419 млн. лева за общините, от които 32 млн. лева а Пловдивска област.

Караджов поиска 32 млн. лева за десетки пловдивски села преди да си тръгнеРедица пътища и ВиК проекти включени в списъка на регионалния министър

С отказа на Кирил Петков да се финансира новия лъч на Околовръстното на Пловдив, той на практика зачерква едно от предизборните си общения. Като водач на листа от 16 МИР Петков заяви, че приоритет ще е довършването на Околовръстното и неговото разширяване.

Ако договорът не бъде подписан сега, най-вероятно цялата процедура ще пропадна.  Още преди месец КЗК и ВАС даде зелена светлина да се подпише договора за връзката между Асеновградско шосе и Скобелева майка.

Припомняме, че „Трейс холд груп” бе избран  за мащабния инфраструктурен проект. Те бяха дали и най-ниска цена  - 34,5 млн. лева без ДДС или 41,9 млн. лева с налога при прогнозна цена от 50 млн. лева с ДДС.

Община Пловдив пък подписа договор за  за  актуализация и преработка на ПУП - ПП и проект за изменение на кадастралната карта за новия лъч на Околовръстното.  Тя е на стойност от 20 000 лева и с директно възлагане на „Пътпроект”, които са носители на авторските права на проекта.  Той бе изготвен през 2012 година, а през 2019 година той бе дарен от Община Пловдив на МРРБ.

Дадоха зелена светлина на АПИ да подпише договора с „Трейс” за новия лъч на ОколовръстнотоВАС е отменил решението на КЗК, с което не се дава предварително изпълнение на поръчката