Състав на Окръжен съд - Пловдив потвърди решението на първата инстанция по казуса със скандала между пловдивския адвокат Атанас Костов и Красимир и Николета Батаклиеви. Жалбата за обида и клевата срещу брата и сестрата  бяха заведена от юриста ден след произшествието, а в последствие пътният инцидент стана причина за лавина от съдебни дела, искове и жалби.  

Припомняме, че конфликтът между Костов и Батаклиеви възникна, след като на 8 април 2019 г. Атанас Костов слязъл от кантората си на ул. "Цоко Каблешков" и заварил паркираната си кола блокирана от черен автомобил, управляван от Красимир Батаклиев. Возилото било почти долепено до неговото, а отпред имало друга кола, но след много маневри все пак Костов излязъл. В този момент от кооперацията излязла Николета и започнала да вика на Костов, че е ударил колата на брат ѝ и че запушил гаража им. 

Според адвоката по време на скандала, той е бил обиждан, заплашван и по неговите думи е станал жертва на "брутална арогантност" и то без да има каквито и да е щети по нито един от двата автомобила. Николета  Батаклиева твърди, че е била ударена от Костов и  си е изкарала медицинско свидетелство.. Самият адвокат сочи, че не е докосвал и с пръст Николета. 

Скандалът се превърна и в новина в медиите, след като самият юрист качи във ФБ профила си описание на случката. 

Две години по-късно Окръжен съд излезе с окончателно решение по казуса, което оневинява Батаклиеви  и отхвърля претенциите на Костов. 

"Първоинстанционният съд е изслушал показанията на разпитаните свидетели, отчитайки тяхната последователност, както и принципното им съответствие по основните факти от предмета на доказване.  Районният съд е обсъдил, анализирал и коментирал събраните доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, не се констатира некоректно, превратно или неточно интерпретиране на събраната информация.

Магистратите отчита, че първата инстанция коректно е отчела, че нито един от разпитаните в хода на първоинстанционното производство свидетели, включително и тези, посочени от частното обвинение, не е възприел изразите, отправени от подсъдимите към Костов като обида. "Нещо повече, дори трима свидетели твърдят, че именно частният тъжител е отправил изрази с нецензурно съдържание по адрес на подсъдимите и тяхното семейство. Единият заявява, че тъжителят бил силно афектиран и заявил на случайно присъстващ свидетел, който защитил Батаклиева: „не се бъркай, не знаеш какви боклуци са, тормозят целия квартал“, а друг свидетел твърди, че Костов е отправил нецензурни изрази по адрес на подсъдимата. В подобен смисъл са и показанията на свидетеля Ангел Батаклиев -баща на двамата подсъдими, според който при слизането си долу по време на конфликта, е чул Костов да крещи : „познавате ли тези идиоти“.

На втора инстанция също е проведено съдебно следствие, изискани са допълнителни материали, разпитани са още свитетели. Но и събраните нови доказателства са били в същия дух. 

В съдебна зала Костов и защитата са изразили съмнение, че медицинското свидетелство на Николета Батаклиева е фалшифицирано и са поискали назначаване на специализирана експертиза от специалист по лицево- черепна хирургия. Това искане обаче е било отхвърлено, защото по делото е била назначена съдебно - медицинска експертиза, която е отговорила на поставените въпроси изчерпателно. 

В крайна сметка Пловдивският  окръжен съд намира атакуваната присъда за законосъобразна и обоснована. Според съдиите не са налице основания за нейната отмяна или изменение, поради което следва да бъде потвърдена, а жалбата срещу нея, като неоснователна, да бъде оставена без уважение, е заключението на съда. 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

До този момент адвокат Костов не е спечелил нито едно от делата , които той е завел във връзка с въпросния конфликт, а също така е загубил част от делата, заведени от Батаклиеви. През ноември в Административен съд той загуби и делото срещу район "Централен", след като администрацията му отне талона за "Синя зона", получен на база невярна информация. 

Пореден провал на адв. Атанас Костов! Съдът отхвърли иска му към TrafficNewsЮристът заведе дело срещу медията, публикувала снимки на мерцедеса му, паркиран в нарушение