Пловдивският районен съд отхвърли претенциите на неуспелия кандидат за кмет Атанас Костов, които той предяви към TrafficNews. Костов настояваше дружеството - издател да му заплати 15 хиляди лева обезщетение, заради дискомфорта, който му причинили два текста, в които медията съобщава как той паркира в нарушение на различни места в Плводив. 

След като преди изборите на 27 октомври 2019 г. TrafficNews публикува текстове за две поредни пътни нарушения, в които бе засечен автомобилът на Костов, юристът заплаши, че ако текстовете не бъдат свалени, ще съди редакцията. Само 4 дни, след като приключи с участието си в изборната надпревара, Костов внесе в Районен съд искова молба срещу дружеството Трафик Бул- издател на сайта. 

В жалбата си, адвокатът ни обвинява в няколко "смъртни гряха". Първият е, че "неправомерно е бил следен, фотографиран, филмиран и пр. без негово изрично съгласие". В подкрепа на твърденията си посочва публикациите, в които неговият автомобил, марка мерцедес, е бил заснет паркиран в нарушение. Според него заснемането на колата му представлява "следене, което цели да ми покаже, че съм наблюдаван през цялото време, включително пред личния ми дом". Според г-н Костов, с оповестяването на извършените нарушения журналистите на TrafficNews са накърнили конституционното му право на личен живот.  

Следва обвинение в клевета адв. Костов смята, че в статиите са разпространени клеветнически и лъжливи твърдения, които са имали за цел да опетнят името му като кандидат за кмет на Пловдив, тъй като и двата случая, когато автомобилът му бил паркиран в нарушение, не го е управлявал той, а ...съпругата му.  Третото  нарушение е, че неправомерно са публикувани негови лични данни, по- конкретно регистрационният номер на мерцедеса му.  Като компенсация адв. Костов поиска сумата от 15 000 лева, които да компенсират "психическия тормоз", на който е бил подложен. Твърди, че публикациите са провокирали "негативни емоции като притеснение, ,напрежение, усещане, че е следен". Като свидетел по делото се яви жената, с която юристът живее на семейни начала. Тя свидетелства, че Костов е развил параноя, като е мислил, че го следят, както и че се е променил след публикуване на статиите. Страхувал се за репутацията си  и за накърненото достойнство, последвала  промяна  в личните им отношения .

Пети граждански състав на Районен съд обаче отхвърли всички претенции на Костов, като неоснователни.  

Публикуваме и част от мотивите на съда, с които претенциите на Костов са отхвърлени.

От събраните по делото доказателства се установява, както, че е погазен закона с нарушението, извършено  чрез спиране на кръстовище преди знака за синя зона, така и от обстоятелството, че автомобилът е паркиран неправомерно пред зала  Колодрума. Журналистите не са извършили противоправно деяние, като са нарушили презумпцията за невиновност, която следва да се съблюдава от съответните правораздавателни органи.

Правото на защита на личните данни не е абсолютно право. То следва да се разглежда във връзка с функцията му в обществото и да се прилага в равнопоставеност с другите основни права, съгласно принципа за пропорционалност.

В настоящия случай  съдът счита, че разкриването на името на лицето, за което се отнася статията попада в хипотезата на т. 5 от чл. 25з, ал. 3 от ЗЗЛД – общественото им оповестяване за изясняването на въпрос от обществен интерес. Това е един от основните критерии, въз основа на които Съветът на Европа прави разграничение между т.нар. “отговорна журналистика” и “таблоидна журналистика”. Освен това не следва да се пренебрегва обстоятелството, че ищецът все още не заема публична длъжност, но е кандидат за заемане на такава и съответно се ползва с по-ниска защита от обикновените граждани, тъй като обществото следва да е информирано относно лицето, което ще го представлява и ще защитава интересите му.

Всъщност  това са и мотивите, с които бяха направени публикациите в платформата. Медията ни ежеседмично получава десетки сигнали за автомобили паркирани в нарушение, в инвалидни места, на пешеходни пътеки, на тротоари. Публикуваме всички, независимо от марката и собственика на колата. Наясно сме и с огромния проблем за паркиране в Пловдив. Затова искаме хората, които ни управляват или искат да ни управляват да спазват правилата. Самият адв. Костов в предизболната си платформа се обяви за нулева толерантност към водачите, които нарушават правилата.  Едва ли има шофьор  в този град, който да не е нарушавал правилата. Смятаме, че нормалната реакция в такъв случай е да се извиниш и да се опиташ да го правиш колкото може по-рядко.

Само че уважаемият г-н Костов не постъпи по този начин. С апломб съобщаваше за всяка своя жалба в прокуратура, съд, комисии и пр. , макар че по нито една от тях нямаше решение.  Разбира се, не отричаме правото на никого да търси справедливост и обезщетение по съдебен ред, щом смята че правата му са нарушени.  Категорично обаче не приемаме клеветите и обидите, които адвокатът сипе публично по адрес на медията и издателят й в социалните мрежи.  Лошото възпитание все още не е квалифицирано в Наказателния кодекс, но обидните квалификации и клеветническите твърдения със сигурност са.  Затова след приключване на делото, ние също ще потърсим правата си по съдебен ред.

Атанас Костов има право да обжалва решението на съда в двуседмичен срок.

Всъщност това е поредната загуба на адвоката в съдебна зала. Той  изгуби три дела  след скандала си със семейство Батаклиеви. Юристът бе подал граждански иск срещу Николета Батакилиева и брат й Красимир Батаклиев, в който ги обвиняваше в нанесени обиди и разпространение на позоряща информация чрез медиите.  Решението на съда идва година след сагата  на ул. „Цоко Каблешков” през пролетта на 2019 година. При скандал за паркиране между Костов и Батаклиеви се разразява мощен скандал, в който адвокатът удря шамар на Батаклиева, а от своя страна твърди, че е обиждан от Батаклиеви. 

Адвокатът подаде жалба в прокуратурата и след като TrafficNews съобщи, че ще бъде дерегистриран от адреса на офиса му, който му осигуряваше талон за безплатно паркиране на Синя зона.  Това стана след като комисия от район „Централен” установи, че кантората му на ул. „Цоко Каблешков” не е пригодена за жилище, а е ателие за творчески нужди.  Проверката все още продължава. 

 

Двойният аршин на адв. Костов или трябва ли да мълчим за нарушенията на кандидатите за власт преди избори?Днес юристът бе глобен от КАТ за непревилно паркиране