Окръжен съд отхвърли искането на  „Мюсюлманско изповедание” – София за реституирането и връщането на собственост на четири имота в центъра на Пловдив. Със свое решение магистратите отхвърлят всички претенции на религиозната организация,   като те ще трябва да платят и 43 000 лева съдебни разходи на Община Пловдив.

Това се случва 10 години след големите протести в Пловдив,  Стара Загора и Карлово. Тогава хиляди от цялата страна протестираха срещу исканията за предаването на имотите на „Мюсюлманско изповедание”.

В Пловдив претенциите бяха за четири имота – Чифте баня, 3 къщи на бул. "Цар Борис Трети Обединител" срещу Водната палата и паркинга на Съдебната палата, както и турските гробища.   През 2014 година делото бе спряно, тъй като имаше дела относно правоприемника на религиозната общност в България след  Освобождението.

В мотивите е записано, че няма спор, че  „Мюсюлманско изповедание” е правоприемник на религиозните институции в Княжество България и Източна Румелия. То е било заличено през 1949 година.

От документите по делото, които са представили от „Мюсюлманско изповедание” се показвали сходни имоти, които те са държали. Съдът обаче се мотивира, че видно от градоустройствените планове има съществени разлики в границите на имотите, а също така част от тях са построени след 1954 година.

„Мюсюлманско изповедание” може да обжалва решението в Апелативен  съд – Пловдив.