Реализацията на още една кариера край Асеновград е под въпрос, научи TrafficNews. Регионалната екоинспекция в Пловдив е издала решение, с което прекратява производството по инвестиционното предложение на „Баластриери“ ЕООД. Това идва в отговор на пропуснати срокове от страна на възложителя, който преди половин година подаде документите си към РИОСВ с искане да изгражда кариера за добив на пясъци и чакъли в 400 дка от находище „Брястовицата“.

Четири нови кариери изникват в Пловдивско, превръщат общо 1000 дка земи в работни площадкиИнвестиционните предложения очакват становища от регионалната екоинспекция

В тях обаче е липсвала съществена информация, която касае точното местоположение на част от инсталациите, които ще бъдат изградени в обекта. В параметрите на инвестиционното предложение не е било посочено къде ще се намира предвижданата трошачно-сортировъчна и миячна инсталация, както и откъде ще бъда захранвана с вода. Липсвала е информация още за локацията на сондажа и депото за добит материал.

Всичко това Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ е поискала да бъде разяснено допълнително чрез точни координати. Дружеството обаче е пропуснало допустимия срок, в който е можело да даде тази информация до институциите, за да се продължи процедурата. Всъщност забавянето е доста по-дълго, тъй като крайната дата за отговор е била в средата на септември, а издаденото решението на РИОСВ бива издадено 3 месеца след това.

Припомняме, че по намерение на възложителя на годишна база от находището ще бъдат добивани общо 65 тона пясъци и чакъл за производство на бетони и за пътни основи. Това ще се извършва без пробивно-взривни работи, като кариерата ще се експлоатира в периода 2025-2060г..

Контурите на находището „Брястовицата” попадат на по-малко от 2 км северно от Асеновград, което малко под минимума за санитарно – хигиенно отстояние. Концесионната площ не попада в границите на защитени зони по „Натура 2000“, но разстоянието от защитената територия на река „Чая“ е от 60 м до 130 м.. Границите на находището се намират в непосредствена близост до река "Чепеларска", която прекосява града. 

Въпреки настоящото решение на РИОСВ-Пловдив ще се реализира ли кариерата все още не може да бъде казано с категоричност, тъй като „Баластриери“ ЕООД не губи правото си да го обжалва. Дали това ще се случи или дружестово се е отказало от намерението си да гради кариера край Асеновград – предстои да разберем.

"Шумът ще причини дискомфорт": Провали ли бунтът на хората бизнеси за милиони в ПловдивскоКои бяха по-активни – граждани или инвеститори, и как действаха компетентните органи през изминалите 365 дни?