Пролетта подрани в пловдивското село Белозем, а жителите му ще трябва да свалят мартениците. Причината е, че първите щъркели се завърнаха в гнездата си. Птиците са били забелязани вчера от местните, а едната от тях вече се е настанила в гнездо на училището.

Иван Грудев публикува в социалните мрежи снимки на щъркелите, които събраха стотици лайкове и коментари. Хората приветстват птиците с добре дошли. И се радват, че щом те са тук, и пролетта наближава.

Местните очакват завръщането на над 40 двойки щъркели, като половината от тях ще се настанят върху специални платформи на покрива на училището, където ще свият гнезда.

Не може да се конкретизира откога в Белозем има щъркели, най-вероятно - от векове. От столетия основен поминък на населението е оризопроизводството, отглеждано във вода, в която пък има много храна за дългокраките птици. Първите запазени официални данни за щъркели в селото са от началото на миналия век и се съхраняват в Историческия музей в Пазарджик

Информацията гласи, че "На голямото, "орлово" дърво в Герен кория край село Герен /старото име на Белозем/ е имало над 20 щъркелови гнезда. Дървото е било толкова голямо, че няколко души са били необходими, за да обгърнат ствола му и се е виждало от Бунарджика в Пловдив. Малко след Първата световна война дървото е отрязано. В последните години на покрива на училището в селото има 23 гнезда. 

Белозем е част от голяма мрежа на селищата в Европа, в които гнездят много бели щъркели и тя се нарича Евронатур. Всяка година организацията провежда фестивали, посветени на белите птици, като домакинството е на ротационен принцип. Белозем бе домакин през 2012 година.