Мащабно кукерско шествие за гонене на злото се провежда в Първенец в деня за прошката – Сирни Заговезни. Празненствата традиционно започнаха още в 5 часа сутринта и ще продължат през целия ден, предаде репортер на TrafficNews. Сред кукерите е и кметът на община “Родопи“ Павел Михайлов , който е с традиционен костюм.

Програмата в Първенец е изпълнена с множество фолклорни изпълнения и такива на кукери от цяла България. Настроението е приповдигнато, за което спомага и хубавото време тази година.

Кукерските и маскарадните игри „Сирница” започнаха още в ранни зори, когато десетки мъже, облечени в страховити и весели кукери, бабугери, мечкари, станчинари, чауши, бабички, старци ще обиколят къщите в селото. Кукерското шествие започна в 10:30 часа, а в 11 часа се проведе награждаването на победителите в конкурса за най-добър карнавален костюм.

Празникът продължава с концерт с участието на ДТС „Луди Млади“ Пловдив, ДЮТС „Детелинка“, село Първенец, ПФТА „Дилянка“ , Пловдив и ТШ „Елит“ от Първенец. Оркестър „Стара Загора“ и изпълненията на народните певци Диана и Валентин Манови ще радват публиката до късно вечерта.

Кукерски празник организират и в Белащица, Храбрино, Първенец и Златитрап. В Брестовица възраждат един от най-характерните обичаи, провеждани в селото - ритуала „Туйкане“. В Белащица програмата започва в 15 часа на центъра в селото.

Под мотото „Да гоним злото чрез доброто“ в Златитрап ще пресъздадат самобитния празник. Началото на традиционната кукерска обиколка по улиците на селото започна в 8:30 часа. Празничната програма е в 15:30 часа, а кукерското шествие е от 16 часа. Половин час по-късно кукерите ще бъдат официално посрещнати в парка на Златитрап за традиционното кукерско хоро. Празникът продължава с откриване на кукерска чешма и програмата на ТК „Тракийска магия“.

С празник на площада ще започне обичаят по гонене на злото в Храбрино. От 18:30 часа ще лумне и обичайната за Сирни Заговезни купа̀ хвойна. Около огъня, символизиращ  светлина, сила и здраве, кръгът на празника ще затвори  общоселско хоро.

Една от най-интересните традиции на Сирни Заговезни е изстрелването на стрели или „Туйкането“. Забравен десетилетия наред обичаят ще бъде пресъздаден в село Брестовица. Според етнографски проучвания подобен обичай на зараждащата се любов, изпълняван с толкова последователност, че да се превърне в традиция, в страната няма.

Този обичай включва ергени, които изстрелват издялкани и запалени стрели в двора на девойката, която харесват. Важно е във всеки момински двор да има поне по една стреличка - знак, че младата стопанка е харесвана. За младата дама, събирането на изстреляните стрели е не само доказателство за внимание, но и за обич и почит от страна на младежите.
Възраждането на обичая ще започна от 18:00 часа, под параклис „Св. Арх. Михаил“ (местност "Гатев бряг") в село Брестовица.

Традициите са създадени, за да помним откъде идваме. Затова е важно да ги пазим, да ги продължим и да ги съхраним за идните поколения, споделят организаторите.

Галерия: