По повод Националният празник на България 3-ти март, обучените по проекта „Калиграфия.бг“ преподаватели от Карлово и Сопот се събраха заедно със своите ученици. В дома на патриарха на българската литература Иван Вазов децата показаха придобитите нови умения по краснопис като изписаха пано с размери 2,1 на 5 м.

С помощта на своите учителки отправиха писменни послания посветени на деня на освобождението на България. Анна Юнакова, Гинка Тодорова, Йорданка Русенова, Пепа Берова и Петя Стоянова са учителите-будители, които запалиха любовта у децата от няколко училища и читалища в Сопот и Карлово към изкуството на красивото писане.

Община Сопот подкрепи проекта, а гост на събитието бе кмета Деян Дойн. Той поздрави учителките и децата за усилията и старанията, които полагат. Дойнов подчерта, че подобни иницативи, които спомагат за опазване на българската култура трябва да бъдат поощтрявани.

През ноември миналата година бе изпълнен първия етап от проекта, в който учителките по художествени изкуства от региона преминаха тридневен интензивен курс по българска калиграфия под ръководството на доц. Пеньо Семов Пенев и екипа му от Факултета по изобразително изкуство към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria, по програма “Възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество”.