Десетки граждани излязоха на протест против изграждане на кариера в района на асеновградските села Горнослав, Долнослав, Червен, Орешец и Добростан. Местното население и природозащитници застанаха под дъжда, за да кажат НЕ на добива на материал от землището, което попада в защитена територия. През ноември 2022г. Министерски съвет одобри със свое решение такова инвестиционно намерение на фирмата „Запрянови-03“, която получи право на 35-години концесия.

Протестът се случва в Международния ден на водата, но датата 22 март бе избрана и по друга причина. Днес се провежда заседание на Общински съвет - Асеновград, където следва да се разгледа декларация на граждани за отказ от изграждане на кариера в находището. 

Ние не сме тук, за да обясняваме защо не искаме кариери в задния си двор. Ние сме тук, за да получим подкрепата на Община Асеновград. За съжаление, такава не получихме миналия месец. Такава не получихме и днес! А ни бе обещано нашите искания да бъдат разгледани на сесия на Общински съвет, която в момента протича. Това не се случи. Затова сме тук, за да изразим нашето недоволство!“, заяви жител и член на МИК-Горнослав.

Припомняме, че в началото на март представители на Местния инициативен комитет проведоха среща с кмета на Асеновград Христо Грудев. Тогава гражданите поискаха той да върне за гласуване в Общинския съвет предложението за отказ от промяна на ПУП-а на защитените територии, попадащи в периметъра на концесията. Този ход се наложи, след като на предходната си сесия съветниците дори не вкараха за разглеждане точките от декларацията, която трябваше да изрази несъгласие с изграждане на кариера в землището.

Съветниците на Асеновград не подкрепиха декларацията против кариера до Горнослав, задава се протестМестният инициативен комитет се събира в събота, за да обсъди нови по-мащабни дейности

Адвокатът на МИК на асеновградските села също присъства на протеста. Снежана Стефанова взе думата, за да разкаже историята за начина, по който е предоставено право на концесия на фирмата „Запрянови – 03“.

Тази кариера има направена Оценка за въздействие върху околната среда в момент, в който тя не е попадала в Натура 2000. Тоест изобщо не е взето предвид обстоятелството, че това е защитена територия. На която може би е непозволено извършването на този тип дейност. Съдът досега не се произнася в наша ползва. Имаме само една инстанция, която ако потвърди решението на Административен съд София- град това означава, че кариерата може да започне работа. Това може да значи още, че нито едно решение на МС, предоставено оттук насетне, няма да бъде обжалвано занапред“, коментира Снежана Стефанова.

Протестът им бе подкрепен и от членове на Местния инициативен комитет за борба с кариерите в Белащица. Те заявиха, че каузата им е обща, защото природата е една и тя принадлежи на гражданите.

Очаквайте подробности!

Повече по темата в развитие може да видите тук:

Съдът с тревожно определение! Остави без разглеждане жалбите срещу кариерата край ГорнославАко то бъде потвърдено от ВАС, съдбата на всички подобни обжалвания ще бъде предопределена, казват юристи

Борбата срещу кариерата край Горнослав се върна на стартаМестни граждани чакат ОбС-Асеновград да гласува входирана от тях декларация, за да реши какви ще са следващите им действия