Общинските съветници на Асеновград не подкрепиха декларацията, която трябваше изрази несъгласие с изграждане на кариера край Горнослав. По време на сесия съветниците не стигнаха до разглеждане на точките, като още в началото спънаха гласуването за включването им в дневния ред. На практика до дебати така и не се стигна след масово въздържане от гласуване. На този фон граждани се готвят за по-мащабни действия, с които защитят позицията си против добива на мрамор от фирмата концесионер „Запрянови-03“.

Припомняме, че преди седмици местният Инициативен комитет за борба с кариерата внесе декларация до ОбС в Асеновград, подобна на тази, която приеха общинските съвети на Общините Родопи и Пловдив. Тогава от инициативните комитети за борба с кариерите над Белащица и в Първенец поискаха от общинските съветници да изразят категоричното си несъгласие с подобна икономическа дейност каквито са добива на природни богатства.  

Какво се случи по време на сесията в Асеновград?

 „Промяната на предназначението в горски територии се извършва с решение на МС и по предложение на земеделския министър и по разписана процедура в Закона за горите“, заяви в началото на разглеждане на предложенията председателят на ОбС Драгомир Георгиев и допълни, че ОбС-Асеновград няма правомощията за даване на подобни решения, касаещи промяна предназначението на земи частна държавна собственост.

В случай, че се иска промяна предназначението в горски територии, то се придружава от решение на Общинския съвет. В момента няма постъпило  инвестиционно намерение за подобна процедура, а липсата му прави безпредметно приемането на решение да не се разрешава изготвянето на ПУП ПРЗ, още по-малко ако са държавна собственост и се намират в защитени зони“, обоснова се Георгиев.

По-късно в свое изявление обаче от Инициативния комитет контрираха, че публичните държавни гори могат да се използват само за строителство на обекти, които са държавна или общинска собственост.  „Не могат да се използват за концесии на частни фирми. Частните държавни гори се продават след процедура за промяна предназначението, във връзка с извършването на добив на подземни богатства, по Закона за устройство на територията“, посочиха от МИК.

В позицията си след гласуването представители на Инициативния комитет определиха действията на общинските съветници като „категорична подкрепа на частните интереси и пълен отказ от подкрепа на местното население“.

„Притесненията на местното население, които са свързани с вредите, които се нанасят върху околната среда, както и с нарушаване на ландшафта на защитените зони “Родопи Средни’ и “Добростан’' в Добростанския рид не оказаха влияние върху позицията им, въпреки че подобни действия следва да бъдат съобразени с обществената нагласа и желанията на местното население“, написаха по-късно от ИК.

Това можеше да бъде един своеобразен акт на подкрепа към гражданите. Тук общинските съветници можеше да изразят позициите си, че ще се водят от интересите на местното население. Недоумения буди обстоятелството, че голяма част от общинските съветници изобщо са се въздържали да гласуват. Без какъвто и да било аргумент в тази насока. По този начин хората от населените места, които се намират в близост до мястото, предвидено за кариерата, са останали с впечатление, че техните избраници имат намерение да защитават други интереси“, коментира пред TrafficNews правният представител на гражданите Снежана Стефанова. Тя допълни, че никой не може да задължи съветниците да приемат едно или друго решение, но предстоящите местни избори вероятно ще изнесат темата на преден план поради високата и обществена значимост.

Пред наш репортет Катерина Фратева, един от инициаторите на петицията срещу кариерата, заяви, че предстои среща на координаторите от комитета. В събота гражданите ще се съберат, за да обсъдят какви ще бъдат последващите им действие. Твърде възможно е обаче скоро да бъде обявена дата за протест. Припомняме, че такива вече се организираха и бяха подкрепени от десетки граждани, природозащитни и неправителствени организации. При всички случаи граждани и организации са категорично решени да стопират процедурата с помощта на всички правни и граждански способи.

Как гласуваха съветниците?

Да се вкара в дневния ред гласуване за забраната за промяна на предназначението на горите да стават кариери:

За – 5 гласа

Против – 1 глас

Въздържали се – 15 гласа

Негласували – 12 души

Да се вкара в дневния ред гласуване за упълномощаване на кмета на Асеновград да покаже всички документи, които са изпратени от община Асеновград към концесионера и РИОСВ-Пловдив, относно несъгласието на гражданите за изграждане на кариера.

За – 8 гласа

Против –  1 глас

Въздържали се – 15 гласа

Негласували – 9 души

Да се вкара в дневния ред гласуване за приемане на декларацията от всички общински съветници, с която изразяват несъгласието на местното население да има кариери в землищата на Добростан, Орешец, Горнослав, Червен и Долнослав:

За –6 гласа

Против – 1 глас

Въздържали се – 13 гласа

Негласували –13 души

 

Припомняме, че в продължение на месеци жителите на няколко асеновградски села, както и на природозащитни организации, входираха искове срещу решение на МС, с което се разрешава фирмата „Запрянови-03“ да добива мрамор в региона. В края на януари обаче Върховният административен съд прекрати разглеждането на жалбите срещу изграждане на кариера край Горнослав. Препрати ги към Апелативен съд-София град, откъдето и към отзи момент не са насрочили заседание. Повече по темата вижте тук:

Борбата срещу кариерата край Горнослав се върна на стартаМестни граждани чакат ОбС-Асеновград да гласува входирана от тях декларация, за да реши какви ще са следващите им действия

Прескочи ли енергийното министерство нуждата от ОВОС преди да даде на "Запрянови-03" концесия до Горнослав?Бъдещият концесионер съзря в общественото недоволство засегнати лични интереси