Върховният административен съд прекрати разглеждането на жалбите срещу изграждане на кариера край Горнослав. В продължение на месеци жителите на няколко асеновградски села, както и на природозащитни организации, входираха искове срещу решение на МС, с което се разрешава фирмата „Запрянови-03“ да добива мрамор в региона.

Магистратите се мотивират с това, че „във Върховния административен съд са подсъдни тези актове на МС, които са издадени при упражняване на конституционните им правомощия по ръководство и осъществяване на държавното управление“. Оспореното решение пък не било издадено от Министерския съвет при цитираните обстоятелства и затова е препратено и пратено за разглеждане към Административен съд – София-град.

Три асеновградски села скочиха против изграждането на нова кариера с 35 години концесияФирмата „Запрянови – 03" вече е получила разрешението на Министерски съвет

Какво следва от това решение на ВАС?

След това решение на върховните магистрати вятърът започна да духа в обратна посока. Месеци след назрялото обществено напрежение и редица протести, въпросът, който се разглежда в настоящия етап, е кой е компетентният съд.

„В момента всичко е в съвсем начално позиция. Дори преди старта“, заяви пред TrafficNews Снежана Стефанова, адвокат на жалбоподателите от трите асеновградски села.

Припомняме, че Върховният административен съд бе сезиран още през ноември. Тогава той прие жалбите, образува дело, но внезапно на 26 януари съобщи, че не е компетентен. Делото там бе образувано, но за момента няма никакво движение. А процедурата е следната - административния съд в София може да насрочи заседание и да приеме за разглеждане жалбите на всички граждани от асеновградските села и неправителствените организации. Може обаче и той да сметне, че не е компетентен, като повдигне спор за компетентност.

 „Дори за нас, адвокатите на жалбоподателите, това решение на ВАС бе своеобразен шок. Върховният административен съд според нас е компетентен да разглежда актовете на Министерски съвет като най-висшият административен орган в страната“, допълни адвокатът.

Тя обаче е категорична - това дело ще започне, защото не може да се откаже разглеждането на гражданските жалби.

Новата стратегия на Инициативния комитет и организациите, обявили война на кариерата.

Протестиращите граждани от региона са входирали декларация до ОбС в Асеновград, подобна на тази, която приеха общинските съвети на Общините Родопи и Пловдив. Тогава от инициативните комитети за борба с кариерите над Белащица и в Първенец поискаха от общинските съветници да изразят категоричното си несъгласие с подобна икономическа дейност каквито са добива на природни богатства.  

Гражданите ще изчакат сесията на общинския съвет, за да решат какви ще бъдат следващите им действия. „Надяваме се, че решението на съвета ще бъде в подкрепа на членовете на местния инициативен комитет, благодарение на които в крайна сметка те заемат позициите, на които са назначени. Именно това им е задължението – да защитават гласовете и на бизнеса, и на гражданите. Надяваме се на мъдри решения. Ако те са такива, ще преценим какво да направим“, сподели Катерина Фратева, един от инициаторите на петицията, която събира подписи срещу изграждане на кариера в находището.

Тя подчерта, че граждани и организации са категорично решени да стопират процедурата с помощта на всички правни средства. „Ако се наложи и със съответните граждански инициативи, които ще стават все по-мащабни оттук насетне“, заключи Фратева.

След мащабната офанзива, позицията на Вакрил Запрянов - собственик на фирмата, обявила инвестиционните си намерения за изграждане на кариера в находището край Горнослав, не се е променила.

Той продължава да смята – в протестните действия срещу кариерата са замесени лични, а не обществени интереси.

 „Инвестиционното намерение е преминало през всички законови процедури. То е в крайна сметка в рамките на 45 дка. Няма опасност от замърсявания. Няма пречки, тук просто са замесени НПО и лични интереси. В момента  политическите партии яко атакуват. Но ние живеем в правова държава и нещата ще се решат по този начин. И така трябва да бъде“, заяви пред медията ни Запрянов.

Той категорично отхвърли появилите се преди време твърдения, че заради протестната инициатива кучетата на противници на кариерата са били убивани. Случаят се разследва от съответните органи.

Серия от зверства спрямо кучета на членовете на комитета срещу кариерата в ГорнославИван Демерджиев изпрати случая към Районна прокуратура - Асеновград

„Нямаме нищо общо с тези кучета. Създават напрежение в района. Всички казват, че чули, видели, но не застават с името си. Само един депутат (бел.ав. – Александър Дунчев, депутат на ПП) го направи и ние заведохме дело за клевета и уронване на престиж срещу него“, заяви собственикът на „Запрянови-03“.

Какво ще се случи след сесията на Общинските съветници в Асеновград, както и ще се произнесе ли Административния съд в София жалбите на гражданите, TrafficNews ще продължи да следи. Очаквайте подробности!

Повече по темата вижте тук:

Пореден протест срещу кариерата край Горнослав! Жители блокират главен пътОтново ще искат отмяна на концесията за добив на мрамор от находището край асеновградското село

Прескочи ли енергийното министерство нуждата от ОВОС преди да даде на "Запрянови-03" концесия до Горнослав?Бъдещият концесионер съзря в общественото недоволство засегнати лични интереси

При едните богатствата, при другите – праха! Бизнесът за милиони, срещу който пловдивчани въстанахаСтоитици се бориха срещу кариерите за добив край Пловдивско, държавата и институциите се включиха