Тих протест пред сградата на Регионална инспекция по околната среда и водите в Пловдив проведоха от Сдружението на „Пчелари и фермери – Червен – Горнослав - Долнослав“. Те поискаха от директора на инспекцията Ивайло Йотков да обяви загубата на правния интерес на инвеститора „Запрянови-03“, който иска да гради кариерата край въпросните населени места.

Както медията ни още вчера писа, протестиращите настояха за оставката на шефа на екоинспекцията с мотива, че „обслужва инвеститорския, а не гражданския интерес“. Това искане обаче днес остана само на хартия, а за него издаваха единствено плакатите на малкия брой протестиращи пред сградата на РИОСВ.

Протест в Пловдив иска оставката на шефа на екоинспекцията заради кариера в регионаНазря конфликт между двете от огранизациите, които се борят срещу кариера в находището край Горнослав

Макар първоначално председателят на сдружението и инициатор на протеста Александър Илиев изрично да посочи, че няма да води разговор с представители на дирекцията – в крайна сметка такъв се проведе. Ивайло Йотков беседва с част от протестиращите, а през това време не е станало и дума за искане на оставка.

Били обсъдени желанията на гражданите, както и е била разяснена същината на исканата процедура за обявяване на загуба на правно действие.

„Протестиращите искаха бързо произнасяне и финализиране на проверката върху кариера край Горнослав. Те бяха запознати с начина, по който е извършена тя. Дотук е направена физическа проверка в територията на находището и предстои документална. Остават още два документална – от Министерство на енергетиката и Община Асеновград. Едва тогава в най-кратък срок ще се произнесе със становище“, заяви директорът на екоинспекцията.

Ивайло Йотков подчерта, че бавното протичане на процедурата не е „мотаене“ или „шикалкавене“, както го определиха от сдружението, а напротив – това е гарант за щателно извършване на инспекция.

Директорът баламоса горе хората, че има много техни процедури, които зависели от Община Асеновград и Министерство на енергетиката. Убеди, че им трябвало повече време, а колко – не знаем, вероятно години“, заяви обаче Александър Илиев.

Протестиращите получиха подкрепата на председателя на МИК в Куртово Конаре Стоян Кънев. В населеното място от години се борят срещу кариерата в региона. Според тях Регионалната инспекция изцяло служи на бизнеса, като преправя документация, за да бъде дейността на концесионера спрямо законовите норми и изисквания. „Явно кариерите се оказват най-сладкото парче от баницата“, допълни Кънев.

На протеста обаче не присъстваха представители на МИК Шишманци, както бе предварително обявено от сдружението на „Пчеларите и фермерите“. Напротив – гражданите потърсиха медията ни, за да изразят категоричното си разграничаване от протеста пред РИОСВ-Пловдив.

В края на срещата с Ивайло Йотков протестиращите са преценили да дадат малко време отсрочка на екоинспекцията, за  да финализира процедурата.

Съдът с тревожно определение! Остави без разглеждане жалбите срещу кариерата край ГорнославАко то бъде потвърдено от ВАС, съдбата на всички подобни обжалвания ще бъде предопределена, казват юристи

Десетки граждани застанаха под дъжда, за да кажат НЕ на кариерата край ГорнославМестното население съчета протестните си действия със сесията на общински съвет Асеновград