Граждани излизат на протест в Пловдив с искане оставката на директора на РИОСВ Ивайло Йотков. Митингът е организиран от сдружение „Пчелари и фермери – Червен – Горнослав - Долнослав“, а поводът за недоволството им е изграждането на кариера в землище край въпросните населени места. Към тях ще се присъединят и инициативни комитети от Шишманци и Куртово Конаре, които настояват за спирането на кариерите край тези села.

Припомняме, че срещу инвестиционното намерение на „Запрянови-03“ за кариера вече се организираха редица протести, но до този момент оставката на шефа на екоинспекцията не е била искана. Подобно щение обаче е имало от страна на местния комитет за борба срещу кариерата в родопското село Белащица.  

Съдът с тревожно определение! Остави без разглеждане жалбите срещу кариерата край ГорнославАко то бъде потвърдено от ВАС, съдбата на всички подобни обжалвания ще бъде предопределена, казват юристи

 „Ние поискахме от г-н Йотков да обяви загубата на правния интерес на инвеститора „Запрянови-03“ за кариерата край Горнослав, когато изтече на 8 януари. Той противозаконно отказва да прекрати процедурата по решението за ОВОС“, това заяви относно мотивите си за протеста председателят на сдружението Александър Илиев.

Той допълни, че директорът на екоинспекцията „обслужва инвеститорския, а не гражданския интерес“.

 Десетки граждани застанаха под дъжда, за да кажат НЕ на кариерата край ГорнославМестното население съчета протестните си действия със сесията на общински съвет Асеновград

На въпрос дали протестиращото сдружение е готово на преговори, в случай че шефът на РИОСВ-Пловдив ги покани за разговор, Илиев заяви: „Не мисля, че има смисъл от подобни разговори. Йотков е зависим човек и затова е назначен на тази позиция“.

Сдружението е подготвило сигнал до инспектората към МОСВ, с което посочват „къде Ивайло Йотков гази закона и къде е неговият конфликт“, посочва още председателят. Той допълни, че към писмото е приложена експертизата на директора от преди 6 години, изготвяна по дело на „Запрянови-03“ ООД, където той е бил вещо лице. „Там има много любопитни детайли“, допълни той. 

Междувременно от РИОСВ излязоха с официална позиция по казуса, в която обаче не се засяга исканата оставка на директора. Инспекцията посочва, че са в ход процедури относно правното действие на Решение за преценка необходимостта от извършване на ОВОС за кариерата от 2016 г.. 

Става ясно още, че с писма са били изискани документи и актове от Министерството на енергетиката, община Асеновград и Областна дирекция „Земеделие“ – Пловдив. „Към момента е получен отговор само от страна на МЕ, според който не е сключван концесионен договор за добив на подземни богатства от находище „Делчевото – 2“ и не са налице съгласуван цялостен и годишен работен проект за добив по предвидения за това ред“, допълват от институцията.

Едва след като са налични всички документи, РИОСВ ще се произнесе за кариерата. 

На фона на протестните действия се открои конфликт между двете местни организации, които имат сходна битка – изграждането на кариера за добив на мрамор край асеновградските села да не се осъществи. Това стана ясно след като от Местния инициативен комитет публикуваха в официалната си страница, че категорично се разграничават от действията на сдружението на „Пчелари и фермери“.

„Членовете на сдружението не са част от МИК и техните действия, включително събирането на дарения, не са съгласувани с нас и не са подкрепени от нас, от нашите юристи и от местните жители“, се посочва още в публикацията им.

 „Те си действат паралелно от нас. Останалата част от местното население и МИК не знаем те какво правят точно. Не знаем за какво събират средства. Наясно сме, че провеждат срещи с гражданите, на които присъстват и представители на местната власт, но нищо повече“, заяви Руслана Бояджиева, жител на Горнослав пред TrafficNews.

Медията ни отнесе тези въпроси към председателя на сдружението Александър Илиев. Той потвърди за провеждането на срещи за обсъждане на бъдещи действия на сдружението му в борбата срещу кариерата в региона. Потвърди за подкрепата на кметовете на въпросните села Червен, Горнослав и Добростан.

„Сдружението е официално регистрирано като такова с нестопанска цел. Извършва се събиране на средства, тъй като трябва да се плащат хонорари на консултанти и юристи. Ние притежаваме официално заведена тетрадка, всичко е прилежно описано  – колко са даренията и колко са разходите. Имаме строга отчетност –  такава, каквато МИК отказва да направи“, допълни още той.

На въпрос как си обяснява това категорично разграничение между двете структура, при положение, че те имат сходна мисия, Илиев посочи: „Ако няма друга причина освен его, то в Местният инициативен комитет влизат няколко лица, които проявяват интерес към предстоящите избори“.

Планирано е шествието да се проведе утре /27-ми юни/ от 14:00 до 15:30 ч.. Гражданите ще се съберат пред Делови център-Пловдив на ул. „Хан Кубрат“ 1 и заедно ще поемат по булевард „Марица“ до офиса на РИОСВ Пловдив във Водната палата.

Съветниците на Асеновград не подкрепиха декларацията против кариера до Горнослав, задава се протестМестният инициативен комитет се събира в събота, за да обсъди нови по-мащабни дейности

Пълната позиция на РИОСВ-Пловдив, публикувана на официалния им сайт:

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив информира, че към момента извършва редица действия във връзка с произнасянето на институцията относно правното действие на Решение за преценка необходимостта от извършване на ОВОС № ПВ-37-ПР/2016 г. на инвестиционно предложение  (ИП) „Изграждане на кариери за добив на мрамори и баластра в южната част от концесионна площ „Делчевото-2“ (66,165 дка), землище на с. Горнослав, общ. Асеновград“.

На 4 май 2023 г. екип на екоинспекцията е осъществил проверка на място на територията на инвестиционното предложение. При извършения оглед не е установена техника и не са установени следи от пробивно-взривни дейности.

За събиране на информация за издадени административни актове от компетентните органи по процедурата за съгласуване, разрешаване или одобряване на ИП по реда на специални закони, необходими за осъществяването на ИП или във връзка с изпълнението на етап от него, РИОСВ – Пловдив е изпратила писма до Министерството на енергетиката (МЕ), община Асеновград и до Областна дирекция „Земеделие“ – Пловдив. Към момента е получен отговор само от страна на МЕ, според който не е сключван концесионен договор за добив на подземни богатства от находище „Делчевото – 2“ и не са налице съгласуван цялостен и годишен работен проект за добив по предвидения за това ред.

След събиране и комплектоване на пълната документация РИОСВ – Пловдив ще бъде в състояние да се произнесе относно правното действие на горецитирания административен акт. Междувременно институцията предоставя пълен достъп до информация на всички заинтересовани страни – чрез сайта си, чрез медиите и по реда на Закона за достъп до обществена информация, като не е отказвала и срещи с представители на заинтересованата общественост.