Смъртта на двама пловдивчани, чийто животи бяха отнети при пътни произшествия, причини вълна от възмущение. Общото в трагичните инциденти, които станаха в рамките на няколко дни, бе, че и двамата бяха блъснати, докато пресичат регламентирано – на пешеходна пътека.

Случките отприщиха обществено възмущение срещу безотговорните шофьори, които ползват улиците на Пловдив за скоростни отсечки. Както и срещу тези, които се разсейват с мобилни телефони в трафика – честа причина за настъпване на ПТП-та.

Задържаха 19-годишния шофьор, блъснал и убил пенсионер в ПловдивПробите му за алкохол и наркотици са отрицателни

Шофьорката, помела майка и дъщеря на пешеходна в Пловдив- с 1 година стаж зад воланаЩе се извърши оглед на комуникациите й в мобилния телефон към момента на деянието

Няколко подобни нарушители на пътя е заснел читател на TrafficNews, който предостави клип до медията ни. Той е заснет късно през нощта в Асеновград. От кадрите е видно как шофьори преминават между платната на централен булевард и то със скорост доста над позволената. Той изрази разочарованието си от подобни практики с думите: „Заради такива има жертви по пътищата“. Призова органите на реда да влязат в правомощията си и да следят по-стриктно за нарушители и в нощните часове.

„Вече наистина нямам думи с които да опиша разочарованието си! Не е ден, не са два. Това се случва всеки ден, всяка вечер! Нямам и думи, с които да определя "хората" от клиповете. Този с BMW шофира (силно казано) при ограничение 50км., другият с Mercedes при ограничение 40км“, споделя мъжът. 

С нас се свърза и друг пловдивчанин, който преди няколко седмици претърпял инцидент на пешеходна пътека. В неговия случай автомобилът дори не спрял. За щастие мъжът се разминал с охлузни рани и стрес. Успял да се спаси заради бърз рефлекс. 

Жена не спря на стоп и блъсна възрастен пешеходец в Пловдив на „зебра”За щастие, мъжът се е разминал само с охлузвания

„Като гражданин, който има почти всички категории за управление на МПС, исках да акцентира вниманието на обществеността и особено на водачите, които са длъжни да пазят живота на пешеходците дори и да не пресичат правилно защото те нямат брони и "въздушни възглавници". Но в случая след толкова много ПТП произшествия и то на пешеходни пътеки – е редно Кат да започнат някаква превантивна дейност“, споделя той.

Гражданинът изрази притеснение, че не всички водачи притежават нужния опит и умения за справяне в подобни ситуации: „още повече ако са придобили права без да познават правата на пешеходците“. 

Не във всички случаи шефьорите са единствените носители на вина. Такъв пример показа клип, заснял пешеходец да пресича екстремно и да рискува собствения си живот.Вижте го тук:

След трагичните инциденти с жертви в Пловдив, кой е виновен? Шофьор снима как пресича пешеходец"Защо ли в Пловдив никой не спазва правилата, а после защо ли така се случи и кой ще е виновен", чуди се Александър Ясенов