Строители и предприемачи излизат на голям протест на 10 май, вторник. Служители на строителни компании в Пловдив ще блокират кръстовището пред сградата на Областна управа на бул. "6-ти септември" и "Васил Априлов" от 10 до 17 часа. Строителите се обявяват против връщането пуповете от областния управител Йордан Иванов и настояват за неговата оставка, като го обвиняват в некомпетентност и че иска да спре развитието на Пловдив.Те имат разрешение от общината за протестните действия. 

Преди броени дни областният управител Йордан Иванов подписа решение,  с което смята, че промяната на подробните устройствени планове от местния парламент не отговарят на нормативната уредба, позовавайки се на писмо на регионалния министър Гроздан Караджов и върна 12 ПУП-а. В него се изразява становище, че при върната екологична оценка на РИОСВ за новия ОУП местният парламент няма право да разглежда решения за измяна на подробни устройствени планове. Въпреки това, на следващата сесия предложенията ще се прегласуват в същия им вид, което значи, че ако съберат необходимите гласове, губернаторът може да ги вкара в Административния съд, който да вземе окончателното решение. От Община Пловдив заявиха, че няма да се съобразят това решение, а собствениците на строителни фирми заплашиха с масови протести, тъй като по този начин ще се блокира строителството в града, а близо 25 000 души заети в този сектор ще останат без препитание.

„Едно писмо на министъра не може да спира ПУП-ове на цял град, още повече, че това не е административен акт.  На 10 май ще протестираме превозвачи, пътни фирми, като и областна управа ще  я затворим, да не работи,  както те не дават на нас.

Аз попитах г-н Иванов, ако утре Административен съд каже, че е законно приемането на ПУП-ове, ще понесе ли политическа отговорност и си подаде оставката? Той каза, че носи такава пред министър-председателя. Значи той не носи такава пред нас. Ние не сме във война, искаме да работим – дали по новия или стария ОУП. Дайте ни законово основание. Не е нормално  да се спира развитието на цял град. Така се блокира строителство на детски градини, училища, улици, частния сектор… Защо се прави? Защото това е гербаджийска община и Данчо Иванов иска да стане кмет, е, ама така няма да стане такъв”, заяви собственикът на "ПИМК" Илиян Филипов.

Областният управител заяви, че тези решения не са мораториум върху строителството.

„Правната сигурност се подкопава с тези решения.  Има една работа, която трябва да се свърши.  Аз съм представител на държавата, областен управител на Гроздан Караджов, който дава методическо указание, което аз трябва да спазвам. На първо място е законността”, каза Иванов. Той заяви, че цялата работа можела да се свърши за три дни, като той е поел ангажимент новата екологична оценка да се разгледа в рамките на седмица щом влезе в РИОСВ.

Според главния архитект обаче трябва минимум месец, тъй като работата е много и има технологични срокове.

На 10 май ще се проведе и Национален протест на превозвачите, който ще прекъсне доставката на хранителните вериги. Исканията на протеста са оставките на министрите на транспорта, регионалното развитие и финансите  Николай Събев, Гроздан Караджов и Асен Василев поради некомпетентно управление на държавата.

Илиян Филипов: Управлението ви насажда хаос в Пловдив! ДБ: Ние всъщност ви помагамеАко областният управител върне ПУП-овете, той повече няма да е такъв, заяви собственикът на ПИМК

Областният управител върна 12 нови ПУП-а! Задава ли се война между строителния бранш и властта?Инвеститорите заплашиха с масови протести, ако работата им бъде блокирана