Сериозна разправа между общинските съветници от „Демократична България” и строителни предприемачи се разигра в Пловдив по време на пресконференцията на политическата формация.

От ДБ бяха насрочили брифинг след острите реплики между „Бизнесът за Пловдив” към областния управител и правителството заради тълкувание на регионалния министър Гроздан  Караджов за спирането на ПУП-ове.

Още преди брифинга Илиян Филипов, Тунджай Гюлер, Симеон Пищалов, арх. Веселин Русев и други представители на строителния бизнес дискутираха на висок глас ситуацията с ПУП-овете и промяната на Общия устройствен план. Те бяха поканени от Веселина Александрова на пресконференцията, за да чуят каква е тяхната позиция и след това да коментират.

По време на целия брифинг имаше размяна на реплики и въпроси от бизнеса към общинските съветници, като и обвинения, че умишлено саботират строителството в Пловдив.
Според Веселина Александрова проблемът е настанал заради кмета Здравко Димитров и неговата администрация. И именно те са отговорните лица, защото не са решили проблема на ранен етап.

„От месеци предупреждаваме за проблема и възможна незаконосъобразност. За това поискахме тълкувателно решение на МРРБ, като имаме такова и от Камарата на архитектите, а кметът ги игнорира. Сега вече имаме яснота кое е законно и кое”, каза Александрова, която сравни ситуацията с тази на подпорната стена на Алепу.

Според Филипов обаче това е целенасочено действие, за да се спрат ПУП-овете в Пловдив и така строителният бранш да не може да работи. Той заяви, че писмото на регионалния министър не е нормативен акт, а тълкувание, като на практика то не може да се жали в съда, която е единствената институция, която може да издава дали един акт е незаконосъобразен.

„Искаме да отстраним несигурността именно в строителния бранш. Защото, ако един ПУП сега е незаконен, а даден предприемач инвестира сериозни пари в един строеж и някой го обжалва – той след това може да подлежи на премахване. Ние сме на вашата страна”, каза Александрова.

До този момент обаче областния управител Йордан Иванов, който също е от „Демократична България” не е върнал нито един ПУП, приет от Общинския съвет. След писмото на министър Гроздан Караджов обаче, той може да започне да връща ПУП-ове.

От ДБ заявиха, че Община Пловдив трябва час по-скоро да работи по новата екологична оценка на ОУП и тогава да се влезе в хипотезата от чл. 133 по ЗУТ, която дава право на общинските съвети да разглеждат подробни устройствени планове.

Юристите на Община Пловдив, а и Илиян Филипов изтъкна, че в тази си част на ЗУТ никъде не фигурира изискването за екологична оценка и всичко, което се прави е саботаж на строителството, за да се извлекат политически дивиденти.

Разговорите на висок тон между съветниците от ДБ и строителните предприемачи продължиха и след брифинга. Илиян Филипов заяви, че ако ПУП-ове започнат да се връщат, ще има сериозни протести в града.

„ Още по-притеснен съм, след като чух какво казаха съветниците от ДБ. Защото за мен тези хора се мъчат по всякакъв начин да всяват хаос в целия град и то за всеки, който диша в Пловдив – Общината, бизнесът, гражданите… Спирането на ПУП-ове означава  нито една нова детска градина, нито един булеварда, нито един инфраструктурен обект. Говорим за заети в този сектор от 25 000 – 30 000 души, което значи да спрем работа за месеци”, каза собственикът на ПИМК. Той каза, че съветниците постоянно търсили вариант да стигне казуса до министъра, в който са се една коалиция. Той пък издал писмо, което не е административен акт и няма какво да обжалват в съда.

„Ако спре местният парламент да приема ПУП-ове. Градът ще спре, бизнесът ще спре, но институциите ще спрат – ние няма да им позволим да работят. Щом искат хаос – ще получат такъв”, заяви Филипов.

Сега топката е в областния управител Йордан Иванов, който може да върне ПУП-овете приети на последната сесия след като бе депозирано писмото на регионалния министър.

„Ако той върне ПУП-ове, вече няма да е областен управител. Няма да може да отиде на работа, като ще сложим 500 души пред всички входове и той ще си остане в тях, като ще му искаме оставката по най-бързия начин. Това ще се случи с всички, които пречат на развитието на града”, каза предприемачът.

Повече за проблемите с ПУП-овете и ОУП, вижте в линковете.

Параграф 22 в Пловдив за строителството – бизнесът вече губи търпение към новата властИлиян Филипов съзря ръката на зам.-министъра от ДБ Тома Белев зад „препоръката” за спирането на ПУП-овете

Инвестиции за стотици милиони в Пловдив в тупик! Бизнесът съзря опити за политически дивидентиБизнесът за Пловдив поиска отговори от Общината и областна управа заради опит за саботаж на ПУП-овете

Строителни предприемачи в челен сблъсък със съветници от ДБ в ПловдивПричината е писмо на регионалния министър Гроздан Караджов