Финансовата корекция от 17,5 милиона лева за изграждането на пречиствателната станция е отпаднала. Това заяви кметът Здравко Димитров по време на среща в Община Пловдив. Той отказа да влиза е подробности, защото го е „страх от доброжелатели и будни граждани“.

Само аз и екипът ни знаем какво ни костваше да се преборим това да се случи. Един ден, когато не сме на тези позиции, ще разкажа за всичко. Но не и сега. Защото някой буден гражданин може да се позаинтересува, както стана с Пробива на Водната палата“, заяви кметът.

Припомняме, че в началото на годината бе обявено започването на процедура за финансова корекция по най-големия проект на Пловдив за пречиствателна станция в размер на 20% или 17,5 млн. лв.. Тя бе свързана с поръчката, спечелена от „Главболгарстрой“, а отпуснатото финансиране бе по Оперативна програма „Околна среда“. Въпросната корекция така и не е била наложена, като с доклад процедурата е била прекратена. Кметът продължи с критиката си относно поведението и на общинските съветници, като каза, че някои са в местния парламент „само да си носят костюмчетата и рокличките“.

„Градът ще започне да се развива, когато всички сме единни. В момента не може да се работи. Попитахте ме, когато ми искаха оставката – как ще работя с общинския съвет. Е, как да работя? Отказаха Пловдив да спечели пари за две училища за 13 млн. лева. Защо? Какво значение има как ще се казват училищата – дали „Драган Манчов“ или друго? Отказаха о 8 млн. лева да вземем за Партийния дом. Не го разбирам това. Този, който дойде след мен, пак ще работи в същата среда, докато не станем единни“, заяви Здравко Димитров.

Емоционалното изказване на кмета бе свързано с двете отхвърлени решения за разделянето на ОУ „Драгах Манчов“ и Математическата гимназия, чрез на изграждането на нова сграда на основното училище, както и кандидатстването за енергийно обновяване на сградата на Партийния дом през Плана за възстановяване и устойчивост. Двете решения не бяха приети от местния парламент на последните сесии.

Относно казусът с Панаира кметът заяви, че той е направил всичко, което зависи от него, да не допусне акциите на Община Варна – обжалвал е и е изпълнявал решенията на съда. В същото време  Общинският съвет е взел  друго решене.

Зико продължи с атаките си към Общинския съвет:

„Знаете ли защо Асеновградско шосе стана толкова добре и толкова бързо? Защото нямах общински съветници на главата”, каза кметът.

Няма да местят ОУ "Драган Манчов" зад мол Пловдив, ОбС отхвърли кандидатстването за 12 млн. лева евросредстваДва протеста посрещнаха днес общинските съветници

Отрязаха Партийния дом за реновация, укрепване за 1,3 млн. лева се видя малко на съветницитеГЕРБ гласуваха против проекта за кандидатстване по Плана за възстановяване и устойчивост