Партийният дом в Пловдив няма да бъде реновиран през Плана за възстановяване и устойчивост. Предложението на Община Пловдив  не събраха необходимите гласове, след  като от ГЕРБ се обявиха против него. Основната причина, която изтъкна председателят на групата Йордан Илиев е, че сумата от 1,3 млн. лева за укрепителни дейности и изграждане на достъпна среда не са достатъчни. По думите му през 2016 година е  изготвен технически проект, според който  сумата за тези дейности е 7 млн. лева.

„Това е сума, за която имаме силни съмнения, че отговаря на действителните разходи по привеждане на сградата към съвременните земетръсни норми.

Самата сума е дадена, като съфинансиране от Община Пловдив, а целият проект е на стойност от 6,1 млн. лева. Средствата от 4,8 млн. лева от Плана за възстановяване щяха да бъдат за енергийна ефективност на сградата.

Илиев подчерта, че  преди 5 години Общинският съвет взе решение, с което  парцелът под Партийния дом да бъде даден  за център за музикално-сценично изкуство. И там да се изгради пловдивската опера, като се премахне  сградата.

Самото  предложение за изграждането на Опера на мястото на па Партийния дом бе отхвърлено от ЕСУТ. За сметка на това на вчерашното заседание на Експертния съвет  се даде зелена светлина имотът от 3,5 дка зад Партийния дом да се превърне в дом на операта, като с Партийния дом и  Концертна зала да се превърне в общ ансамбъл.

Специалисти: Сграда на Операта зад Партийния дом е възможна, но с намалени размериОт сдружението "Дом за пловдивската опера" искат Домът на културата да бъде даден на операта, докато проблемът със сградата бъде решен

Зам.-кметът Пламен Райчев изтъкна, че  идеята е с проекта да се оформи обща визия за трите сгради, като фасадата на Партийния дом от страната на бъдещата Опера да се реализира заедно с изграждането й.

„Това трябва да се направи след  дебати сред специалисти, като архитекти и урбанисти”, каза Райчев. На въпрос дали сумата от 1,3 млн. лева е малка, предвид изтъкнатата сума от 7 млн. лева, зам.-кметът

„Ние имаме конструктивно обследван от  2021 година на сградата, която показва, че 1,3 млн. лева са достатъчни за цитираните  мерки.  Не знам за какво са тези 7 млн. лева и дали са за същите мерки и дейности, но на мен ми изглежда прекалено  голяма сума. Още повече, че преди 5 години цената на строителството бе много по-ниско”, каза Райчев.

След отказа на ОбС да осигури финансиране за собствено участие в проекта Община  Пловдив трябва да реши дали да се откаже от проекта, или да го внесе отново за гласуване . Също така да се реши и какво да се прави със сградата  на Партийния дом.

Обновяват Партийния дом в Пловдив с 6,1 млн. лева от Плана за възстановяванеГрадските власти съфинансират изцяло проекта, въпреки че не притежават всички етажи