Родители на ученици от ОУ „Княз Александър I“ поискаха спешна среща с управляващите, на която да бъде обсъден бъдещият ремонт на сградата - паметник на културата от национално значение. Родителският актив е помолил за такава още на 3 май, като оттогава търсят отговор и за това кога ще започне строителството на самостоятелно здание за основното училище в двора на гимназията.

Молбата им идва ден след новината за проведена беседа между управителните съвети на Математическата гимназия и ОУ „Драган Манчов“ и община Пловдив, след която бе решено да се предложи отпускането на 450 000лв. за проектиране на мечтания корпус на гимназията.

Отпускат 450 000лв. за проект на новия кампус на Математическата в ПловдивКогато сградата е готова, ОУ "Драган Манчов" ще може да ползва две здания

„Нуждата от разделянето на ХГ "Св. Свети Кирил и Методий" и ОУ "Княз Александър I" с 2000 деца и преминаването към едносменен режим на работа е крещяща. Ситуацията ни не е по-различна от тази на МГ "Академик Кирил Попов" и ОУ "Драган Манчов"“, посочват родителите.

Те отново настояват на срещата да присъстват директорите на училищата, кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, вицетата му по строителство и образование Пламен Райчев и Стефан Стоянов, както и районният кмет на „Централен“ Георги Стаменов.

Бихме искали да ни приемете на среща и да обсъдим с Вас на какъв етап се намират намеренията на Община Пловдив за строителство на толкова належащ нов корпус за нашето училище ОУ "Княз Александър I", за който средства бяха осигурени още през 2020г.“, пишат родителите в писмо до местната власт. Преди месец те изразиха протестна позиция, че Общината е кандидатсвала за финансирането на ремонт на 9 училища в града, но ОУ „Княз Александър I“ не е сред тях.

Припомняме, че предходната среща между страните се проведе през март, когато бе дадена прогноза ремонтът да започне този месец, а в рамките на два летни сезона да бъде извършена цялостната реставрация на Хуманитарната гимназия. 

Няма да местят учениците на Хуманитарната, правят ремонта през летните ваканцииВ бюджет 2023 на община Пловдив ще бъдат включени още 3 млн. лв. за довършване на първия етап

Припомняме, още през април бе отворена и ценовата оферта на обединението между хасковската фирма „Аква конструкт груп” и варненската „Одесосстрой”. Тя е на стойност от 7,15 млн. лева без ДДС, което е с 50 000 лева по-ниска от конкурентната „Ринг – П”.  Към настоящия етап е ясно, че за изпълнител на поръчката за изграждане на сграда на основното училище е избран именно консорциумът, но договор все още не е публикуван в портала на Агенцията за обществени поръчки. 

Избират новата фирма за строежа на сградата на ОУ„Княза Александър I” за 7 млн. леваОтвориха ценовата оферта обединението между хасковската фирма „Аква конструкт груп” и варненската „Одесосстрой”