През изминалата година Община Пловдив е похарчила близо 33 хиляди лева за озеленяване на тревни площи в града. Това показват официални данни на ОП „Градини и паркове“, изготвени във връзка в мащабната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух в града.  

С тази сума са били затревени или, забележете, презатревени общо 32 дка. На фона на това, общата площ на Пловдив от 102 km². се равнява на 102 000 дка. Подобна проста сметка ясно показва до каква степен затревеното пространство през цялата година идва адекватно спрямо нуждите на града.

От данните е видно още, че Общината щедро набляга при облагородяването на район „Централен“. За същия период /януари-октомври/ са инвестирани най-много средства в озеленяване именно в централните квартали, където посетите тревни площи /19дка/ представляват близо 60% от всички засадени.

На фона на „Централен“ обаче се откроява недостатъчното количество на затревяване, извършено в останалите райони на Пловдив. В „Източен“ виждаме данни за 5дка, в „Южен“ за 2,5дка, в „Западен“ и „Тракия“ по 1,60. Накрая идва и един от слабо залесените райони „Северен“, където „Градини и паркове“ за затревили за една година едва 200 m² /0,2дка/.

Разбираме още, че 290 хиляди лева са инвестирани за озеленяването с декоративна растителност. В тези пари влиза засаждането на дървета, храсти и цветя на територията целия град. Данните, описани в доклада, се покриват с тези, предоставени по-рано от „Градини и паркове“ до TrafficNews във връзка с наша разработка за озеленяването в града.

Експерти vs Общината: Зелената система в Пловдив - нужна на гражданите, но не и на управляващитеГраждани намират за неадекватни грижите, които институциите полагат за озеленяването на най-гъсто населената община в България

За периода от началото на година до края на октомври са посети общо 821 дръвчета. По райони този път първенец е „Тракия“ с 160, следвана от „Централен“ -113. В „Източен“ обаче за цяла година има залесени едва 11 дръвчета. Точно тук следва да се отбележи, че този район е с най-нисък процент за залесяване в града и логично би било тук да са насочени усилията на Общината. Уви. Припомняме, че именно в „Източен“ се гласеше  иизграждането на спорно по проект залесяване за 730 000 лева.  Поръчката бе пусната от Община Пловдив, като възложител бе зам.-кметът по спорт и социални дейности Георги Титюков. След скандал, в който е замесена негова поръчка за скъп автомобил, ползван като личен, тази за парка бе върната за преразглеждане.

Правят парк за 730 000 лева пред дома на пловдивски съветник с тотално объркано заданиеНе предвиждат поливна система в пространството на ул. „Месемврия”, в средата на терена пък има частен имот

Европроекти за милиони на Георги Титюков отиват в антикорупционната комисия към ОбССпряха над 3 млн. лева за следващата година на поръчки, по които възложител е зам.-кметът по социална политика

Междувременно стана ясно, че Община Пловдив е възстановила обществената поръчка за 300 000лв., която да подготви пакет от мерки за борба с „калните петна“ в Пловдив. Тя също е част от политиките за по-чист въздух. Фокусът е инвестиция в растения с най-висока степен на ефективност при улавянето на ФПЧ, съответно подобряване качеството на въздуха и неговото пречистване по естествен път. В проекта са предвидени мерки за изграждане и обновяване на зелената инфраструктура в града– зелени стени, зелени зони, озеленяване на „кални петна“, включително интелигентни зелени решения. Предложения ще се приемат до 09 януари 2023г.

Общината поиска предложения за озеленяване на "калните петна" в Пловдив, отказа се след денЗам.-кметът по финанси Величко Родопски възложи общестената поръчка за 300 000лв.

Излиза, че за последната година Община Пловдив е похарчила 290 хил.лв. за същински свършена работа по озеленяване. Обявява обаче поръчка за предложения как да озелени за 300 хил.лв.. На последната сесия на Общински съвет пък бях поискани 50 000 лева за купуване на дръвчета, които да бъдат засадени в града, тъй като от общинското предприятие „Градини и паркове“ нямали средства за такива. Припомняме, че ОП-то работят на принципа да закупуват фиданки, защото са по-евтини. После те се отглеждат в разсадниците им, докато не пораснат достатъчно, за да бъдат засадени в града.

Очаквайте скоро публикация по темата.