Постоянните комисии по бюджет и финанси и противодействие на корупцията ще разглеждат няколко европейски проекта, които се движат от зам.-кмета Георги Титюков. Ден след скандала с джипа за 80 000 лева с европари, който той кара като личен, днес под прицел бяха други европроекти, задвижвани от зам.-кмета.

В изменението на бюджета бяха включени отлагането на възстановяването в бюджета на 2,3 млн. лева по 5 европейски проекта, на които бяха дадени безлихвени заеми. Въпреки че те трябваше да бъдат върнати до края на 2022 година, това така и не е станало, а европейските средства не са преведени към общинския бюджет.

Слави Георгиев предложи тези 5 проекта за 2,3 млн. лева да отидат за проверка в двете комисии – бюджет и финанси, както и антикорупционната.

„Средствата са сериозни, а ние отново нямаме никаква информация за тях. Поради това трябва да се проверят как се разходват тези средства и защо се иска прехвърлянето им за следващата година, а не са върнати сега”, каза независимият общински съветник, който направи предложението.

Георги Титюков заяви, че има забавяне от Управляващия орган за възстановяването на разходите и поради това не могат бъдат верифицирани тази година. „Ако искат и от ОЛАФ да дойдат да ни проверяват”, допълни зам.-кметът.

Средствата, които не са възстановени са: 128 000 лева по проект „Общностен център за деца  и семейства; 550 000 лева по проект „Патронажна грижа”+ ; 1,257 млн. лева „Изграждане на ефективна социална инфраструктура за 7 услуги”, по които се строят социалните жилища и още 200 000 лева по проект „Социална икономическа интеграция”.

Към момента няма официална информация дали забавянето е от УО, както и дали има финансови корекции по тях, които по принцип са със 100% безвъзмездно финансиране.

Освен това местният парламент отхвърли да се заложат в бюджета за 2023 година средства за изграждането на два проекта, на които е възложител Георги Титюков.

Така за залите за баскетбол и волейбол в район „Западен” , за които TrafficNews писа, че ще бъдат с едва 70 седящи места, няма да има предвидени 1,6 млн. лева. Отпаднаха и 730 000 лева за другия обект, който също е с тотално объркан проект – за парк в район „Източен”. Третият отказ, който даде Общинският съвет, е да се предвидят допълнително 600 000 лева за социалните жилища на ул. „Владая”.

Правят парк за 730 000 лева пред дома на пловдивски съветник с тотално объркано заданиеНе предвиждат поливна система в пространството на ул. „Месемврия”, в средата на терена пък има частен имот

Спортните зали в Смирненски с общо 70 седящи места скочиха с 1 млн. лева, гонят 7 млн. леваОбщина Пловдив пусна новата обществена поръчка за спортния комплекс

Как Георги Титюков се възползва от европроектите, които движи, вижте разследването на Тина Ивайлова:

"Glas с Тина Ивайлова”: Титюков и общински шеф си купиха луксозни служебни коли, ползват ги като личниКолата на зам.-кмета e за 80 000 лева по европейска програма, Ненко Калакунов си взе автомобил за 65 бона с общински пари

Очаквайте колко парични средства на Община Пловдив управлява зам.-кметът Георги Титюков!