Може ли нещо ново и изключително скъпо вече да е във вид, който отблъсква? В Пловдив явно всичко е възможно. Макар все още новият парк на площад „Шахбазян“ да не е официално открит, пловдивчанка сигнализира за състоянието му, което вече изглежда занемарено. Първата копка бе през април 2022 година.  Оттогава мина повече от година, ремонтът на зеленото пространство се забави, а проектът за новата му визия успя да предизвика критики относно функционалността си. По-голямата част от реконструкциите вече са осъществени, но официален финал и откриване на Житния пазар още не се е състоял.

Може би за подобно мероприятие общината щеше да се постарае да приведе в приличен вид пространството. Иначе едва ли би желала да срещне въпроса: „Защо новият парк в сърцето на Пловдив, за чиято реконструкция бяха отделени повече от 820 хил. лева без ДДС, изглежда по този начин?“.

Стаменов за пл. "Шахбазян": Очакваме пълна промяна, това място ще бъде сборен пункт за туристиЗапочна реконструкцията на Житния пазар

Водните естакади и фонтанът, които се намират около амфитеатъра на парка, са в меко казано занемарено състояние. Съвсем наскоро изградената инфраструктура има вид на заблатен шадраван, който предприятията на общината „стопанисват“ от десетилетия.

По същата причина проблемът с допуснатата свръхпопулация на комари това лято в Пловдив се отразила и на живеещите до Шахбазян. Около застоялата вода в декоративните съоръжения се навъртат множество насекоми. За това сигнализира към TrafficNews майка на три деца, която впрочем присъстваше и по време на инспекцията на ремонта на карето. Тогава пловдивчанката отправи остра критика към градоначалника Здравко Димитров и Георги Стаменов, като определи реконструираното пространство като „нефункционално“ и непригодено спрямо нуждите на деца от различни възрасти.

Гражданката споделя, че сигнализирала институциите за състоянието на площада, но реакция от тяхна страна не е имал. И в този случай, както в много други, ще необходимо търпение, за да дочакаме реакция. Вероятно – до официалното откриване на Шахбазян, когато паркът, в който бяха инвестирани хиляди, трябва да изглежда добре.  

Кметове инспектираха новия парк на пл. Шахбазян, граждани изразиха недоволство от функционалносттаИзточната порта и Небет тепе трябва да са готови до края на юли