„Този парк в сърцето на нашия град ще претърпи една промяна за добро,  имахме леко забавяне, но съм убеден, че след реализацията на проекта, пловдивчани ще бъдат удовлетворени от новите качества на площад „Шахбазян““, това каза Георги Стаменов по време на официалната първа копка на реконструкцията на Житния пазар.

Районният кмет заяви, че една от идеите на ремонта е новото място да бъде приветливо не само за жителите на града, но и за туристите, които посещават Стария град.

„Предвижда се това място да бъде като сборен пункт на хората дошли да разгледат Пловдив, като после да може да се изтеглят през новоизградения паркинг за автобуси в района“, допълни Стаменов.

Той изрази надежда, проектът за площад „Шахбазян“ да бъде финализиран и открит по време на празника на Пловдив.

На събитието присъстваше и зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов, който бе категоричен, че това е една от най-успешните инвестиции на средства от предишния програмен период на града.

„Целият микрорайон заедно с „Марица-юг“ са пример за това как трябва да се променя една градска среда. Този квартал стана още по-добро място за живеене“, заяви Стоянов и пожела успех на фирмата изпълнител, която спечели проекта.

По повод бъдещето на старата и неизползваема тоалетна в парка, Георги Стаменов заяви, че е предложил да бъде закупена  автоматизирана тоалетна като тази в Капана на улица „Железарска“. Така вместо инвестиция в реновиране на старата, парите ще бъдат вложени в автономен уред, който не изисква персонал. 

Припомняме, че реконструкцията на пл. „Шахбазян“ е една от най-очакваните инвестиции на целия проект. Проектът за зона Г4, в която попада именно той, предвижда превръщането на карето в приветливо място за отдих, срещи и игри на децата.

Алейната мрежа ще бъде коригирана съобразно пешеходните потоци. Проектиран е амфитеатър. Настилките в целия парк, както и амфитеатъра са решени в два основни цвята. За алеите се предвижда полагане на паваж. Ще бъдат обособени кътове с места за отдих – пейки и поставяне на кошчета за отпадъци в близост до местата за отдих, както и стойки за велосипеди.

Припомняме, че реконструкцията на зоната се осъществява по големия проект  „Обновяване на градската среда в Пловдив 2020-2023 година“. Общата му стойност се изчислява на  10 233 472,92 лева, а Житният пазар, попадащ в плана за Първа градска част –юг, град Пловдив“, се начислява на 820 хил. лева без ДДС. Избраната фирма „Проинвест строй”, която ще отговаря за парка, е  специализирана в детски съоръжения и парково строителство. 

Повече за това какво се предвижда за зоните Г1, Г2, и Г3 може да научите от тук:

Официално! Започна дългоочакваният проект за район "Централен" за голямо градско обновяванеКметът направи символична копка на каре Г1 по проекта