Кметът Здравко Димитров, кметът на район "Централен" Георги Стаменов, зам. - кметът Пламен Райчев и представители на проектантския екип днес инспектираха изпълнението на проекта за реконструкция на парка на площад "Житен пазар".

Припомняме, че рехабилитацията в зоната стартира на края на април миналата година и е част от проект „Обновяване на градската среда в Пловдив 2020-2023 година“, чиято обща стойност се изчислява на  10 233 472,92 лева, а сумата за реконструкцията на Житният пазар, попадащ в плана за Първа градска част –юг, възлиза на 820 хил. лева без ДДС. 

Към днешна дата проектът е почти финализиран, макар че се работи по обекти и към този час. В центъра на зоната е изграден голям амфитеатър, в чийто център се разполага фонтан. Предвидена е и водна каскада като сегмент от амфитеатъра. На два от постъпите има изградени арки - едната ще бъде покрита от растителност, а другата е с по-нестандартна ъгловата форма. В близост до нея в момента се създават дървени лежанки, които по думите на проектантите ще са за отмора, лежане, игра на деца и подобни "лежерни" дейности. 

Стаменов за пл. "Шахбазян": Очакваме пълна промяна, това място ще бъде сборен пункт за туристиЗапочна реконструкцията на Житния пазар

Вече е изградена и голяма площадка за деца с различни игрови съоръжения. Представителите на Община Пловдив като цяло изразиха удовлетворение от реализирания проект, а по думите им вероятно той ще е напълно финализиран към края на март. 

Граждани обаче изразиха сериозно недоволство по няколко причини. Пепа Златева, която е майка на три деца на различна възраст, се обърна към кмета Здравко Димитров с критика, че не се предвидени зони за деца в различна възраст

"Как децата ми да играят тук, като едното е бебе, другото дете, а третото има нужда да рита топка. Преди тук имаше зелено пространство, децата тичаха и играеха топка на него. Сега свободните зелени зони са в пъти по-малко и няма как да се случи това", ядосва се Златева. 

Районният кмет Георги Стаменов обаче поясни, че е изключително опасно деца да играят с топки на метри от оживения булевард и напомни, че за целта се изгражда игрище в близост до ДГ "Перуника". По отношение на зелените зони, кметът коментира, че те не са драстично намалени и че идеята е да има своеобразно продължение на туристическата зона от Стария град, Източна порта и паркинга за автобуси. 

Друга критика беше отправена от дядо Рафи, който посочи, че няма поставени пейки, но от Общината и проектантите успокоиха гражданите, че предстои да бъдат поставени пейки. 

"Забележките, които видим, ще посочим пред изпълнителните от фирма „Проинвест строй”. Най-голяма радост за нас ще бъде, когато работите по зоната бъдат финализирани, да видим едни щастливи деца, които играят в една красива и безопасна среда, както и достолепни дами, които си почиват в парка", посочи Стаменов. 

Кметът Здравко Димитров пък подчерта, че това, което не му харесва, е състоянието на тоалетната. Тя беше изключени от проекта за реконструкция на пл. "Шахбазян" и в момента стои като кръпка в обновения парк. 

"Тоалетните в града бяха затворени през 2019 година. Отворихме ги през 2020 година. Това, което намирам като пропуск е тази тоалетна, тя е затворена. Ще потърсим начин да я реновираме. Ще има и зелена стена от туи, които да разграничават съоръжението от парка", подчерта Димитров. 

Той посочи, че ще се търси генерална визия за поддръжка на общинските тоалетни в града, като е възможно всички те да бъдат отдадени на концесия. 

Проектантите пък изразиха удовлетворение от реализирането на проекта си.

„Зелената площ не се намали, а облагороди. Когато растителността порасне, ще стане отново зелено. Паркът бе много занемарен и сме махнали само опасни дървета. Тук ще стане чудесно място за беседи на туристи“, посочи проектантът.

Зам.-кметът Пламен Райчев допълни, че до края на юли трябва да бъдат готови и другия два големи обекти в зоната - Небет тепе и Източна порта.

„Около 40% от работите са извършени към настоящия момент, надявам се до края на юли и този проект да бъде реализиран. Единственото, което ни спря е казусът, който ежегодно страна с археолозите, че получават лицензите си през март и тогава започват да работят. Всичко, което е възможно без тяхното присъствие, сме го направили. Основно ръчна е останалата работа на самия връх. В частта около Небет тепе има малко инфраструктура и разкопките на Източната порта. Нямаме притеснения за срока“, посочи Райчев.