Черен дим отново се извиси над част от пловдивския район „Източен” и отрови въздуха. Читател на TrafficNews.bg ни изпрати снимки  и видео от димното кълбо, което се стеле над квартала. Подобен черен дим е характерен за изгарянето на стари автомобилни гуми и кабели. Нещо, което се прави, за да се измъкнат металите от тях, които след това да се продадат за рециклиране. Това "производство" обаче е крайно неекологично и замърсява с твърди частици въздухът над Пловдив, заради който сме първи в класацията на най- замърсен въздух в Европа. 

Едва ли ще е изненада на някого, че гумите отново горят в района на река Марица, край Столипиново, където подобни случаи са изключително чести, а ние сме ви съобщавали за редица от тях. Въпросът е дали този път ще има задържани виновници за гъстия дим, замърсяващ въздуха в района. Все пак този път гумите горят в работно време.

Объркани сте? Позволете ни да припомним:

В края на миналата година пловдивчанинът Венцислав Стоев даде кмета на район „Източен” Николай Чунчуков на прокурор, заради недостатъчните мерки за борба с паленето на гуми. Стоев тогава разказа, че как районният кмет в писмо му обяснил, че е наясно с проблема. Това „нарушение” било дело на „непълнолетни лица от ромски произход”. Те обаче не можели да бъдат заловени, защото паленето се извършвало в „часове извън работното време”.

Тогава кметът заяви, че не се притеснява от прокурорска проверка, защото служителите на администрацията реагирали спрямо това, което им позволява закона. Постоянните сигнали за палене на гуми в „Източен” в голяма част визирали огнища извън територията на района. В другите случаи, когато екипи на кметството и полицията отивали на място, не хващали граждани, които да палят гуми.

Буквално дни по-късно, в началото на 2017 г., директорът на Общинския инспекторат Ангел Славов заяви, че случаи като този най-често са предимно покрай река Марица, зад улица „Крайречна”. По думите му, санкциите за нарушителите са от 300 до 800 лева за физически лица и от 2000 до 4000 лева за юридически такива.

Запалването на гуми, кабели и други подобни материали силно замърсява въздуха. Поредният такъв случай от район „Източен” с нищо не ни изненадва, но имайки предвид, че този път това се случва в средата на делничен ден и със сигурност в работно време, се надяваме този път реакция от служителите на администрацията и полицията да има и виновните наистина да бъдат заловени и санкционирани.

Вижте ВИДЕО от дима днес: