При ниски температури зачестяват случаите на палене на гуми в пловдивския квартал „Столипиново“. Това каза Ангел Славов, директор на Общински инспекторат – Пловдив, цитиран от Фокус.

По думите за последните два месеца са палене на гуми и кабели са заловени 8 души, като съответно са съставени 8 акта.

„Случаите се регистрират предимно покрай река Марица, зад ул. „Крайречна“ в квартала. Палят се гуми, кабели и подобни материали, които силно замърсяват въздуха. В общи линии трудно ги хващаме. Това е процес, който е свързан с много дебнене от наша страна. Действаме съвместно със служителите от Шесто районно полицейско управление в града. Определено случаите са повече в студеното време“, обясни Ангел Славов.

„Ангажирали сме ги при евентуални сигнали да действат по-бързо и да сигнализират“, коментира Славов.

По думите му санкциите за нарушителите са от 300 до 800 лева за физически лица и от 2000 до 4000 лева за юридически такива.

Припомянме, че активен пловдивчанин даде кмета на район "Източен" на прокурор, заради липсата на адекватна реакция при случаите с горене на гуми край Столипиново. Венцислав Стоев предостави отговора на районната администрация, подписан от кмета Николай Чунчуков, според който от кметството поне признават, че в "определени моменти" се горят гуми, което е нарушение на Наредбата за околната среда.  Посочват, че случаите най-често са дело на непълнолетни лица от ромски произход. Те обаче "много рядко" можели  да бъдат заловени, защото паленето се извършвало... в часове извън работното време!

Повече по случая ТУК  

TrafficNews.bg