Известен бар в Капана, наказан от НАП заради неизрядност в данъчното отчитане, спечели дело на последна инстанция срещу приходната агенция. Заведението „Но сенс“ е е атакувало пред съда принудителна административна мярка, с която е било наложено запечатването на обекта им за срок от 14 дни.

Припомняме, че пред декември 2022г. данъчните извършиха проверка в бара, при която служител на приходната агенция закупил бира за 4лв., за която не получил касов бон или бележка от кочан. След ревизия се оказало, че над 200лв. от продажби във въпросната вечер не са били отчетени. На фирмата била наложена глоба от 1000лв., както и наложена мярката „Запечатване“ за две седмици.

Данъчните удариха известен бар в Капана, клуб за виртуална реалност в Пловдив и фризьорски салонВсички обекти са в "Черния списък" на НАП и подлежат на запечатване

Управителите и собственици на дружеството се обърнали към Административния съд в Пловдив. Те пожелали отмяната на мярката, като претендирали нейната незаконосъобразност и несъразмерност. Изразили мотив, че след като е наложена финансова санкция, затварянето на „Но сенс“ се явява прекомерно наказание.

Съдът в Пловдив уважил искането им и постановил отмяна на принудителната мярка, наложена от отдел "Оперативни дейности" към НАП. Приходната агенция обаче обжалвала решението на пловдивските магистрати пред ВАС. След разглеждане на спора върховната инстанция постановила, че в действителност запечатване на обекта за две седмици се явява немотивирано, предвид че дружеството нарушител вече е заплатило парична глоба за неправилното отчитане на приходи.

Актът и неговото изпълнение не могат да засягат права и законни интереси на дружеството в по-голяма степен от най-необходимото за целта, за която актът се издава“, се посочва в решението на ВАС.

Освен отмяната на мярката, съдът е постановил НАП да поеме съдебните разноски и адвокатското възнаграждение на „Но сенс“. 

Бар в Капана и Общината се съдят заради глоба от 5 000 леваМагистратите проверяват съмнителна документация, издадена на "No sense"