Усилено текат ремонтите на пътната и пешеходната инфраструктура в квартал "Аджисан махала", който попада в карето на 22-милионния проект, финансиран по "Региони в растеж". Незаконното строителство в района обаче саботира действията по благоустрояване, считат читатели на TrafficNews.bg

Багери са разкопали голяма част от улиците в махалата, ала машините са опрели до самите къщи, част от които се разпростират в уличната инфраструктура. Незаконните постройки навлизат не просто в тротоарните ивици, а дори в зоните, определени за движение на автомобили. 

Читател на TrafficNews.bg изпрати снимков материал, който онагледява започналия ремонт на отсечка, свързваща бул. "Източен" и бул. "Шести септември", като попита как ще се извърши ремонта, предвид незаконните постройки и защо до ден днешен те не са отстранени. 

Собственик на незаконна къща върху улица в Аджисана брани в съда имота си, бил само надстройка СНИМКИОт пролетта започва бутането на незаконни строежи, има над 90 издадени заповеди

Припомняме, че в района има близо 100 влезли в сила заповеди за премахване на незаконно строителство. Основно са били обследвани сгради, попадащи в уличната регулация. Причината все още постройките, които фактически стъпват на улици и тротоари, да не са премахнати, е че всички заповеди на район "Централен" се обжалват пред Административния съд в Пловдив и въпреки че делата обикновено се губят от собствениците на къщите, те обжалват решенията и пред Върховния административен съд. Така съдебни саги отлагат фактическото премахване на незаконните постройки. 

Как обаче ще се процедира сега и кога ще бъдат премахнати пристройките и къщите, тези въпроси зададе наш репортер на районния кмет Георги Стаменов. Той потвърди, че реално всички заповеди за събаряне минават съдебен контрол по гореописаната процедура, а отделно в момента ще се търси фирма за изпълнение на действията по премахване на къщите при спечелените и финализирани казуси.

"През следващата седмица стартира процедура за избор на фирма изпълнител, която ще трябва да извърши фактическото премахване. Това се налага, тъй като към моментния договор с фирмата приключи. В началото на май месец трябва да имаме избран изпълнител, като веднага след това ще се пристъпи към действия по премахване на незаконните постройки в улична регулация. В момента, в който се премахнат постройките, теренът под тях ще бъде ремонтиран. Става дума за малки пространства, така че въпросните кърпежи няма да бъдат проблемни от гледна точка на реализиране", обясни кметът на "Централен". 

Той поясни, че има най-общо две хипотези по отношение на незаконното строителство в махалата. Първият казус включва парцелите, които са частна собственост, и навлизат в уличната регулация. Там трябва да се пристъпи към отчуждителни процедури, за да може земята, попадаща в улична регулация, да стане общинска собственост и чак след това от нея да бъдат отстранени постройки и да бъде пригодена за тротоарно или улично пространство. Втората хипотеза обхваща незаконните постройки, които се намират върху земя общинска собственост. Там директно ще се премине към събаряне и съответно реконструкция на пространството спрямо проекта. 

"Утре имаме насрочена работна група с ръководителите на проекта по "Региони в растеж", както и с зам.-кметът Димитър Кацарски, като с тях ще обиколим района и местата, за които има подадени жалби, за да установим проблемите. Има отсечки, които не попадат в плана за реконструкция, така че те ще бъдат разпределени по спешност в краткосрочен и средносрочен план, за да бъдат отпуснати средства за ремонта им. Отделно ще прегледаме къде има пропуски в дейността на строителите и ще се поискат неустойки, както и ще се търсят способи за възстановяването им от тях или от друга фирма", допълни Стаменов. 

Припомняме, че TrafficNews.bg писа за един от случаите на недоволни граждани от новия ремонт. Жителите на ул. "Весела" вече са входирали своите искания в Община Пловдив и очакват реакция от компетентните власти. 

Улица Блокирани гаражи, липсващи плочки, огради и прах - сред най-горещите теми

Пловдивчани си потърсиха правата за 22-милионния ремонт, но не получиха среща със зам.-кметаТе подадоха исканията си в писмен вид към Димитър Кацарски и Соня Славчева