Над 20 живущи на улица „Весела“ в Пловдив изразиха недоволство срещу ремонта в квартала. Те са поставили част от исканията си в писмен вид до няколко институции, като днес имаха уговорена среща с районния кмет на „Централен“ Георги Стаменов, който дойде на място и беше разведен от жителите по всички конфликтни точки в района. Реконструкцията, извършена по пътното платно и прилежащите пешеходни зони, е част от 22-милионния проект по „Региони в растеж“.

Близо 7 месеца зоната е строителна площадка с всички произлизащи от това последствия – прах, разкопани пътища и тротоари, блокирани входове, паркоместа и гаражи, както и постоянни разпри между граждани и майстори от фирмата изпълнител и общинската администрация.

Вече почти на финалната права на ремонтните работи обаче, резултатът по гражданско мнение е дискусионен до плачевен. Част от хората изразиха крайни оценки за стореното, други бяха по-умерени, като посочиха, че в района не са се правили ремонти от 50 години, ала при извършване на дейностите и в процеса на изготвяне на проекта, е трябвало да има далеч по-добра координация между различните институции, служби и експерти.

Разговорите започнаха от два основни проблема – липсата на достъп до гаражи под блока на ул. "Весела" и недовършен тротоар, но стигнаха далеч по-различни параметри – вече изпочупени бордюри, множество поставени огради, липса на достатъчно отводнителни шахти, малко паркоместа, проблеми с джобовете за контейнери за смет, дървета с подали се корени, опасни и счупени клони, запрашен въздух, липса на миене на улиците и т.н. и т.н. Микропроблемите бяха много и абсолютно разностранни.

По отношение на двата основни контрадикторни пункта до някакви решения все пак се стигна, въпреки че самите живущи влязоха в спорове за това кое е позволено, кое не, кое е удачно и съответно рестриктивно за самите тях. 

„Това, за което настоявам, е да мога да използвам гаража си по предназначение“, посочи Красимир Ацалов, инициатор на днешната среща. Той показа на наш репортер как към момента няма подстъп за влизането с кола в гаражите, тъй като автомобили са окупирали „първата линия“ на тротоара.  

По пункта с нарушения достъп до имотите под блока решение предложи Тошо Пашов - заместник-кмет "Устройство на територията, инвестиционни проекти, техническа инфраструктура и капитално строителство" към район "Централен".

Стаменов обясни подробно, че няма как живущите да искат споделена площ за паркиране и пешеходци и едновременно с това достъпът до гаражите им да бъде свободен, а от друга страна няма възможност само те да спират в зоната, тъй като ако е пешеходна, то на нея е забранено паркирането. Районният кмет предложи хората да закупят скоба, която да монтират пред гаражите. Пашов пък представи и алтернативна версия с антипаркинг колчета и елементи, чрез която да бъде обособена ивица за пешеходци, а останалото пространство да бъде използвано само за автомобили. Ако идеята бъде одобрена, местата пред гаражите, които до момента бяха на сериозно разстояние от вратите и съответно можеха да бъдат използвани от всеки, вече ще могат да бъдат заемани само от собствениците на гаражи, тъй като спирането ще бъде непосредствено пред гаражната клетка.

„100-200 квадрата остават, за да бъде завършен тротоарът, а на нас ни казват, че не влизал в проекта. Това сериозно ли е?!“, попита една от живущите в района във връзка с втория остър казус. 

По отношение на тротоарната част, непосредствено около блока, която поне към момента няма да бъде подменена, кметът на „Централен“ Георги Стаменов обясни, че проблемът идва от факта, че за въпросната площ няма европейско финансиране, а пари за ремонта трябва да бъдат отпуснати от Общината.

„Тротоарът не е пропуснат, той е включен в проекта, а проблемът е, че финансирането за него не е с европари, а трябва да дойде от Общината. В „Централен“ в момента има 30 хиляди лева за такива дейности, а през април трябва да бъдат пренасочени средства именно за тези елементи от ремонта. Това, с което мога да се ангажирам, е че след април-май месец, когато има финансиране, ще завършим тротоара, а междувременно ще разговарям с ръководителя на проекта Соня Славчева и зам.-кметът Димитър Кацарски, за да може финализирането на ремонтите дейности да бъде включено в договорите с фирмите“, обясни Стаменов.

Една от най-активните гражданки в района Нина Димчева, която изложи последователно проблемите на живущите там, обясни, че многократно е разговаряла и със Славчева, и със служители на други институционални звена. Задоволителни отговори и решения обаче засега няма. Във вторник представители на гражданите от ул. „Весела“ имат уговорена среща с Димитър Кацарски, където ще изложат систематизирано исканията си и ще търсят решения.

„Вместо районът да се благоустрои и жителите да са по-добре, резултатът е, че животът ни се усложни“, посочи Людмила Илийкова.

Хаосът с многомилионния проект в карето между  бул. "Шести септември", "Мария Луиза" и "Марица Юг" е тема, за която от TrafficNews.bg сме писали многократно и ще продължим да следим. 

Ето как изглежда "тъжната" ул. "Весела" днес: