Премиерът на Северна Македония Зоран Заев пристигна в „Пирогов“, където се срещна с оцелелите при тежката катастрофа на АМ Струма. В лечебното заведение е и  министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, както и вътрешният министър на България Бойко Рашков, премиерът Стефан Янев и външният министър  Светлан Стоев.

Както съобщихме, при катастрофата тази нощ загинаха 45 души. Инцидентът стана около 2 часа на АМ "Струма" край пернишкото село Боснек. Автобусът е с македонска регистрация. Сред жертвите има и 12 деца. Шофьорът на автобуса също е загинал. Автобусът е пътувал в конвой, като е бил последен от общо четири. Всички те са пътували от Истанбул, където пътниците са били на екскурзия.

“Страшна трагедия се случи. За съжаление с много жертви. Благодаря на българските власти за бързата реакция, на премиера Янев, че информира премиера Заев. Искам да благодаря и на шефа на болница "Пирогов"”, заяви здравният министър на Северна Македония Венко Филипче.

Има няколко члена на едно семейство сред пострадалите. Най-младият член от него е момиче на 16 години. Останалите са на около 40-50 години, допълни той.

"Ще бъдем много благодарни на българските власти да открият причините за инцидента и да ги споделят с Македония. Със сигурност гражданите на България и Македония ще искат да знаят какво се е случило. Знаем, че това е голям пожар и поради него са загинали хора, но дали е избухнал в катастрофата или преди нея, ще кажат експертите. Голяма трагедия, болката ни е огромна, съболезнования към семействата на загиналите", каза Зоран Заев пред журналисти.

Той благодари на българските власти и на премиера Стефан Янев.

Заев разказа, че е оцелелите пътници са били в задната част на автобуса. Успели са да се спасят като са счупили прозореца. Сред оцелелите има и 16-годишно момиче.

"Разговарях с един от пътниците по телефона, каза, че всички са спели и има случай на експлозия. Успели са трима души да счупят прозореца и да се спасят", заяви малко по-рано Заев по телефона за Би Ти Ви.

Сред пътуващите има един със сръбско гражданство и един с белгийско, стана ясно от думите на премиера на Северна Македония Зоран Заев.

„7 души са настанени в „Пирогов“ травмите не са тежки, в стабилно състояние са, предстои обработка на раните и покриване на някои от тях, които са леки. Всичко, което сме могли до момента сме направили“, каза шефът на „Пирогов“ проф. Поромански.

Външният министър на Македония пристигна в "Пирогов"Туристическата агенция с която са пътували пътниците е от Скопие

Внезапна техническа неизправност или заспиване на шофьора – основните версии за трагедията с 45 души7 души са в „Пиргово", в стабилно състояние са

Зоран Заев: Експлозия е събудила пътниците в автобуса, в който загинаха 45 душиОцелелите са успели да разбият прозорец и да избягат от огнения ад

 

ю