В стабилно състояние са пострадалите от тежката катастрофа на АМ „Струма“, при която загинаха 45 души. Всички оцелели са настанени в „Пирогов“. Шестима от тях са с изгаряния, а един е в травматология. Всички са контактни. Сред тях са петима мъже, две жени, а на й-младия е на възраст межди 12-15 години.

В автобуса са пътували 52 души. Жертвите все още не са идентифицирани, тепърва ще се прави ДНК анализ. Сред жертвите са и 12 деца.

Както съобщихме, инцидентът е станал малко след 2 часа тази сутрин. На АМ “Струма“, около 31 км е самокатастрофирал автобус, в резултат на инцидента са загинали 45 души. Превозното средство е с регистрация на Р Северна Македония, като собствениците са от албански произход.

Движението е преустановено в двете посоки. Създадена е временна организация за движение през п.в. Долна Дикания и п.в. Даскалово.

Разследващите работят по две основни версии, като до момента е ясно, че не е имало катастрофа. Проверява се дали шофьорът е заспал или възникнал внезапен технически проблем.

Шофьорът на автобуса също е загинал. Автобусът е пътувал в конвой, като е бил последен от общо четири. Всички те са пътували от Истанбул, където пътниците са били на екскурзия. Останалите превозни средства са продължили по пътя си.

На мястото на инцидента тази сутрин пристигнаха вътрешния министър Бойко Рашков и премиерът Стефан Янев, към АМ Струма пътува и Зоран Заев.

„Не е за гледане там. Такова нещо не съм виждал. Хората са скупчени, на въглен са. Сега трябва да се идентифицират. Мантинелата е отнесена от автобуса. Напълно е възможно това запалване да се е получило в резултат на допира с мантинелата. Но това са наши версии”, заяви Рашков.

„Това е една огромна трагедия. Използвам възможността да изкажа съболезнования си към близките на загиналите. Тази новина ни разтърси и постави изисквания пред българската държава да реагира много бързо и да направим възможното да се разследва този пътен инцидент“, каза Стефан Янев.

Според експертът Диана Русинова от Института за пътна безопасност трябва да има оставки от АПИ и това е предизвестен инцидент.

"Трябва да има оставки в АПИ. къде са контролните органи? Този шофьор спал ли е, ял ли е, имало ли е кой да го провери. Беше ясно, че ще се случи такъв инцидент. Не може вечно да обвиняваме шофьорите. Този участък е в безобразно състояние - мантинели, маркировка, знаци", каза Русинова .

Тя посочи, че на мястото на катастрофата, където загинаха 45 македонски граждани има нерегламентиран вход и изход от кариера и оттам излизат камиони.

"Имам съмнение, че сцеплението на асфалта не е каквото трябва. На мантинелата има 2 болта, не 4. Очевидно се е пестило", каза Русинова.

„Добре е да се види с каква скорост се е движил автобусът, какво е било  поведението на водача. Автобусът е влязъл след 22,15 часа от Турция. Той е минал за по-малко от четири часа 350 километра,  и то през нощта и  при усложнена пътна обстановка“, каза по Нова тв проф. Олег Асенов бивш шеф в АПИ. 

Министърът на външните работи Светлан Стоев разговаря по телефона с колегата си от Република Северна Македония Буяр Османи, който е на път за България във връзка с тежката катастрофа с автобус от Република Северна Македония на магистрала „Струма“, съобщават от МВнР.

Стоев изрази своите най-искрени съболезнования към близките на загиналите в този трагичен инцидент, както и надежда за бързо възстановяване на пострадалите. Българският външен министър увери колегата си от Република Северна Македония, че страната ни ще окаже пълно съдействие за разследване на пътния инцидент, както и за оказване на помощ на пострадалите при катастрофата. 

Двамата се договориха да се срещнат в болница „Пирогов“, където са настанени ранените при катастрофата.

Междувременно огромно задръстване от тежкотоварни автомобили се образува на разклона за кариера „Студена“ на около 2 км от тежкия инцидент на АМ „Струма“. Той стана в посока Благоевград.

Десетки камиони останаха блокирани часове наред. Те са натоварени с инертни материали. Екипи на полицията са ги информирали, че скоро ще могат да продължат по пътя си

Зоран Заев пътува към мястото на кошмарната катастрофа на АМ"Струма"Разследващи: Хората са на въглен, такова нещо несме виждали