Над 100 таксиметрови шофьори в Пловдив се събираха на зала "Чайка" в 13 часа днес.

"Това не е протест, това е работна среща", обясниха от бранша. Те използваха мястото пред залата като импровизирана стоянка, а причините са неуважените от години искания на гилдията за повече стоянки в града, както и липса на мерки за финансова компенсация на бранша. 

"Нямаме стоянки, нямаме работа - решихме да се съберем и да обсъдим предложението на Общински съвет - Пловдив да ни се опростят два стикера по 6 лева", посочи за TrafficNews Володя Домашенко, съпредседател на Национална асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи. 

Домашенко изтъкна, че непрекъснато таксиметровите шофьори биват глобявани за спиране на други места в града, които не са предназначени за жълти коли.

"Има едва около 200 места общо за нас - не стоянки, а паркоместа", посочи лидерът на асоциацията. От друга страна колите в Пловдив са 1062. Искането на гилдията за разширяване на местата за спиране не е ново, ала все още няма градивни мерки за разрешаване на проблема. 

Таксиметровите шофьори настояват и за облекчаване на таксите и данъците, които заплащат. В дневния ред на Общински съвет - Пловдив утре е заложено гласуването на мярка, която ще опрости на шофьорите по 6 лева за стикери на колите им. По думите на шофьорите кризата, свързана с извънредното положение, ги е ударила силно и ако оборотът на един шофьор е бил 80-100 лева, сега някои трудно правят дори 20. 

"Ние сме в диалог с властите. Тук сме, защото искаме с колегите да измислим кризисен план за действие. Оборотът ни е паднал с около пет пъти. За нас е важноте тези около 7000-8000 човека - шофьори и техните семейства, да имат начин за препитание. Няма клиенти, колегите стоят на улицата за без пари", посочи Деян Станев, председател на Асоциация на таксиметровите водачи и шофьори и шеф на "Виайлет".  

Част от предложенията за справяне с кризата, които шофьорите предложиха, са намаляване на данъците, нулева година или безлихвен кредит. Шофьорите обясниха, че след като вземат единни решения ще инициират среща с кмета Здравко Димитров, за да се вземе мярка за оцеляване на таксиметровия бизнес. 

Очаквайте подробности!