Огромна паника е настъпила в строителните отдели на Община Пловдив заради Голямата базилика, научи TrafficNews. През последните седмици всички в сградата на Партийния дом се занимават с проекта, който трябва да бъде завършен до 2 април.

За тогава се готви голямото откриване на културния център, като на него се очакват премиерът Бойко Борисов и американският посланик Херо Мустафа.  Строителите от „Драгиев и Ко” също работят интензивно, за да могат да хванат крайните срокове.

До края на март сградата трябва да бъде завършена, както и площадното пространство. Все пак се очаква да им допълнителни дейности и след официалното откриване. Така например в момента върви обществена поръчка за  панорамен асансьор за Базиликата, която е на стойност от 50 000 лева. Днес ще отворят офертите за доставката на съоръжението. Процедурата едва ли приключи преди официалното откриване.

Припомняме, че първото символично откриване на Голямата базилика бе на 26 септември миналата година. Тогава над 20 посланици оставиха своето послание в капсула, положена в основите на зданието.

В културния център са експонирани 2000 квадратни метра римски мозайки – част от тях на място (in situ), а други – на второто ниво. Те датират от IV-VIвек след Христа. Мозаечните подове включват над 100 уникални медальона с различни видове птици – от танцуващи токачки до пауни с разперени опашки, бъбриви папагали или птици, хранещи малките си. 60 от изображенията са съхранени в цялостен вид, 40 от тях имат липсващи детайли. Изключително интересна за посетителите ще бъде възможността да видят част от масивното водно съоръжение с форма на овал и внушителни размери с дължина 15 метра в посока изток-запад и широчина 9.60 м в посока север юг. То е част от по-ранната сграда от 2-3 век и е в централния кораб на Епископската базилика.

В новия културен център освен мозайките, ще има интерактивна детска зона на откривателя, множество интерактивни панели, включително виртуална реалност. Той ще разполага с детска площадка, кафене и площадно пространство.

Цената на Базиликата е  16 млн. лева, като половината са от Америка за България, а другата от Община Пловдив.

Местят безценната мозайка от центъра на Пловдив в Археологическия музейЦенната настилка бе унищожена от строители на кооперация на ул. "Леонардо да Винчи"

Голямата базилика в Пловдив дочака 17 века, за да възкръсне отновоОткриха плоча в памет на местни жители, положени в средновековния некропол върху руините на Епископската базилика