Генерал Венцислав Мутафчийски отговори на лекарите от Банско, които поискаха извинение от него във връзка с негово изказване, че има прикрити случаи на заразени с коронавирус в курортния град.

 „Информацията беше, че имаме данни за хора със симптоматика, които не са подадени. Процедурата е, че всеки, който има такава симптоматика трябва да бъде изпратен за лечение. За двуседмичния период на карантина имаме само няколко случая на бременни жени, които са изпратени в болница. Не съм обидил никой. Ако медиците не са имали такива случаи или тези, които са имали са били подадени тогава ОК. Ние сме длъжни да проверим“, коментира Мутафчийски.

Лекари от Банско: Мутафчийски трябва да ни се извини личноМедиците отрекоха да са прикривали случаи на коронавирус

Генералът отговори и на въпрос за случая на починали майка и дъщеря в Благоевград.

„Направих пълно разследвано за двата случая на починали – майка и дъщеря в Благоевград. Твърдението, че са били изгонени не се потвърди. Разпитани са лекари и полицаи, които охраняват болницата“, отговори генералът.

Положителна проба за коронавирус е дал 9-годишен пациент във Варна. Той е настанен в болница  „Света Марина“, като към момента няма информация състоянието му да е тежко.

„Много тежка е тенденцията за заразяване на лекари и това е в световен мащаб. Поради тази причина сме оформили различни отделения – за заразени с коронавирус и такива, в които не са. Затова и апелираме нашите колеги да използват защитни облекла, за да се предпазят. Медиците трябва да бъдат максимално защитени и да смятат всеки един пациент, който пристига като потенциално заразен“, заяви Мутафчийски.

Последни данни от националния кризисен щаб вижте тук:

449 са положителните проби на коронавирус, един нов случай в Пловдив37 са положителните проби за последното денонощие