Бойко Борисов свика извънреден брифинг в отговор на президента Румен Радев, който наложи вето върху Закона за извънредното положение. 

Той обясни, че е изненадан, предвид че са проведени толкова срещи между институциите. 

"Все едно с друг човек сме говорили. Президентът не го каза, но това за спекулата са искания на БСП", посочи Борисов. Той допълни, че ще махнат текста за тавана на цените. За включването на военните, Борисов поясни, че то ще бъде само в случай на крайна нужда за замяна на служителите на МВР. 

Румен Радев: Налагам вето върху част от Закона за извънредното положениеКризата изисква обединяване на институциите и обществото, посочи президентът

„Това, което се случва е доста неочаквано за мен, защото от неделя до днес и се проведоха две срещи. Първата беше свикана от мен. Втората по инициатива на президента Радев с експерти министри и щаб секретари. Всеки ден аз му се обаждам и докладвам направеното, включително вчера и днес сутринта към 10 часа. Днес той се обади да каже двата мотива, за които връща закона. Разбира се, той услужливо пропусна да каже, че спекулата с цените е предложение на БСП, които искаха да излизат от залата. Казах му, че веднага ще приемем предложенията, защото те са правилно. Съответно ще го съгласуваме и ще махнем текстовете“, посочи Борисов.

Той обясни, че дори хора в отколешна вражда като проф. Костов и проф. Мутафчийски са загърбили различията, за да може да се работи на максимално бързо, качествено и оперативно ниво в полза на хората.  

„Аз искам всеки, който е специалист, професор, доктор и неговото мнение да се чуе, каним го, правим Медицински щаб“, посочи Борисов.

Премиерът подчерта, че никой не може да каже колко време ще продължи тази пандемия и съответно затова още не се пипа държавния резерв.

„Защо е нужно да си играем със страховете на хората? Защо е нужно да си правим политически пиар. Най-лесното е да освободим веднага резервите на държавата, но какво правим утре“, попита министър-председателят и посочи, че ако заболяването продължи месец – месец и половина, държавата може да се справи.

„Ние говорихме заедно и всички се съгласихме, че мерките на правителството са най-добрите досега. Ние си създаваме време, за да могат да заболелите хора да се излекуват, да забавим разпространението  и да остават възможности за лечение в болниците. Затова го правим в името на всеки българин и за разлика от тези популисти, които си позволяват всеки ден да си менят мнението, ние с моите колеги носим цялата отговорност“, посочи Борисов.

Текстът на БСП ще създаде хаос на пазара и всъщност той не само че няма да подпомогне, той на практика създава спекулата, затова още утре този текст, когато влезе закона да се прегласува, ние повече няма да гласуваме за него. Ако има по-добър текст, разбира се, ще се подкрепи, но по-добре да остане без този текст, отколкото да накараме пазара да се изкриви“, коментира премиерът въпроса с тавана на цените.  

Очаквайте подробности!