Президентът Румен Радев обяви, че ще наложи вето върху част от текстовете в Закона за извънредното положение.

„Кризата изисква обединяване на институциите и обществото, не прелюдия към произволно упражняване на властта“, уточни Радев.

От думите му се подразбра, че става дума за текстовете, които касаят медийни материали и цените на стоките.

"Законът атакува последните остатъци от свободата на словото. Няма дефиниция за невярна информация, затова пък българите ги грозят тежки глоби и затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да си налагат автоцензура и то в условията на динамична промяна на разбирането ни за пандемията, за нейното възприемане и за необходимостта от алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие. И още нещо важно – според приетия закон това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение", посочи Радев. 

Според него липсата на кадри се преобразува в крайно строги рестрикции. Хората умат нужда от подкрепа, а не от заплахи и репресия, посочи президентът. 

"Следва да се търси максимален консенсус между всички отговорни институции с цел минимизиране на риска от злоупотреба със сила, а не решенията да се вменяват на една-единствена институции - изпълнителната власт, игнорирайки ролята на Върховния главнокомандващ в мирно и военно време. Самият закон обрасна с предложения, които нямат пряко отношение към борбата с коронавируса. Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми отколкото решава. В днешното изпитание е важна отговорността на всеки един - ограничаването на контактите, личната хигиена, предпазните средства и обществената солидарност, особено с акцент за опазване на възрастните хора", посочи Румен Радев. 

Той обясни, че разгърнатите мотиви за ветото ще бъдат обявени в най-кратък срок.

"Надявам се българските народни представители да ги вземат под внимание, когато гласуват ветото. Нека българското правителство да побърза с още мерки в подкрепа на най-слабите и засегнатите, и то конкретни и адекватни. Нека не забравяме че ние имаме бъдеще и след извънредното положение и от нашият разум действия и солидарност днес зависи какъв ще бъде утрешният ден на България", посочи държавният глава Румен Радев.

Ето още от словото му:

В момента в света и в частност в България протичат паралелно две кризи: първата е здравната криза, породена от коронавируса, втората е икономическа и социална, породена от мерките за борба срещу вируса. Икономическата криза засега се пренебрегва, тя е на втори план, но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. Те имат нужда не от заплахи, а от подкрепа. Всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за изпадналите в техническа безработица, за дребните и средните предприемачи, отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че възможностите на нашият бюджет са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри и неотложни поради ниските доходи. Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Гладът  ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни, затова правителството следва неотложно да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите.

Спекулата с най-необходимото – дезинфектанти и лични предпазни средства руши така необходимото доверие в обществото. Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки, но те от своя страна не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане на дългоочакваното понижаване на цените на топлоенергията и горивата, да възпрепятстват очакваното сезонно намаление на редица стоки. Така предложеният модел за борба със спекулата на практика прави невъзможен вносът на животоспасяващи лекарства и продукти, чиято цена на международния пазар се повишава. 

АИКБ настояват: ВЕТО върху тавана на цените!Текстовете бяха гласувани като мерките за извънредно положение