"Днес имаме антирекорд на фона на въодушевление - 30 000 загинали от коронавирус в Европа. Не знам военните имат ли статистики, ако има толкова жертви, и то за денонощие - това ще е сред най-кръвопролитните сражения", посочи премиерът Бойко Борисов, който пристигна в района на учебен център "Црънча". Днес там над 120 командоса, транспортен самолет "Спартан", вертолети "Кугър" и МИ-17 на Силите за специални операции ден правят зрелищна демонстрация за празника Гергьовден.

"Имам симпатии към тези войски. Те са не само изключително подготвени, защото не само когато имаме диверсионен натиск, те могат да действат изключително подготвени", посочи той и поздрави военнослужещите по повод празника и наблюдава войскова стрелба. 

"Не е преминала заразата, 69 са новите заболели. Махнахме КПП-та, но действаме на клъстери. Виждате всички, които пристигат от чужбина пренасят вируса. Как ще почне туризма в тази ситуация? Нищо не е преминало, никой не знае как ще се развива. От обед повчаме съвет, утре ще решаваме с Националния оперативен щаб. Днес е рекорд по починали", посочи Борисов. 

Премиерът подчерта, че хора, завръщащи се от чужбина, заразяват населението. Той напомни, че извънредното положение все пак ще отпадне, но не и мерките за борба с коронавируса, като апелира за дисциплина и отговорност. 

В Црънча министър-председателят бе посрещнат от командира на "Съвместното командване на специалните операции" ген.-майор Явор Матеев. Заедно двамата станаха свидетели на зрелищна спецоперация и на полети.