(НЕ)Уважаеми г-н Туаир,

Преди няколко дни сайтът TrafficNews.bg публикува снимка на любимия ви мерцедес, паркиран насред кръстовище в центъра на Пловдив и облепен с глоби. Тогава все още не знаехме чия собственост е луксозният автомобил и показахме нарушението, както ежедневно правим това с други десетки нахалници, които смятат, че правилата не важат за тях. Имаме дори и специална рубрика „Абсурди” – там можете да се запознаете с други ваши сподвижници.

В повечето случаи нарушителите отнасят глоба, вземат си бележка и следващия път внимават къде спират. Някои дори се извиняват. Трети си плащат със стиснати зъби, мърморейки срещу градската управа и липсата на паркоместа. Досега обаче не сме попадали на нарушител, който толкова арогантно и безцеремонно да заявява, че за него законът не важи. „Ха, ха и ще спирам, където искам!” Това сте написали на личната си страница във Фейсбук.

Очевидно не желаете да спазвате правилата на държавата, в която в момента живеете. И не само, че го правите, но и си позволявате да се подигравате както със законите, така и с институциите, които следят за спазването им. /Интересно дали бихте си позволили подобно поведение във вашата родина Сирия, но това е друг въпрос/. Затова и не мога да започна писмото си до вас със стандартната форма "Уважаеми..." 

От следващия ви пост в социалната мрежа става ясно, че не само не сте си взели поука, но и търсите под вола теле, като твърдите, че като показваме вашето нарушение на пътя, ние се опитваме да „всяваме расизъм и етническо напрежение”.

Ето какво е написал г-н Туаир в социалната мрежа: „Местните медии явно си нямат друга работа освен да ровят кой какво има и да всяват расизъм и етническо напрежение. Не смятам, че личният ми живот е тяхно достояние или, че разполагам с каквото и да било благодарение на тях, та да ми държат сметка” .

Г-н Туаир, не делим нарушителите на българи и чужденци, на богати и бедни, на бели и черни. Те са просто нарушители. Да, текстът за вашето паркиране събра около 150 коментара. Всички са от хора, които застават с името и лицето си. Всеки от тях е възмутен, но не от факта, че сте сириец, а от наглото ви поведение. Не се опитвайте да прехвърляте проблема от болната на здравата глава.

Отнасяйте се с малко повече уважение към законите на страната, която ви е приела, дала ви е възможност да живеете далеч от бомбите, позволила ви е да получите образование. Учите медицина, предстои ви да станете лекар – професия, изискваща уважение и доверие. Ще ви уважават ли гражданите на една държава, чиито правила вие отказвате да спазвате?

Не забравяйте, че същата тази държава е втора родина за десетки ваши сънародници, избягали от ужасите на войната. Не забравяйте, че поставяйки под съмнение правилата ни и за кого важат те, вие рушите имиджа на цялата сирийска общност. И хора като вас действително могат да превърнат един битов проблем в етнически. Примери дал Господ!

Г-н Туаир, 

карайте си със здраве мерцедеса, радвайте се на мира и паркирайте там, където е разрешено. 

Парашкева Иванова, TrafficNews.bg