Детските градини, в които първоначално ще се въведе образователната методика на Мария Монтесори в Пловдив, са ЦДГ „Майчина грижа“, ЦДГ „Мирослава“, ОДЗ „Буратино, ЦДГ „Велимира“ и ЦДГ „Мир“, това съобщи заместник-кметът по "Oбразование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество" Стефан Стоянов.

Както ви съобщихме по-рано днес, Пловдив е първият български град, които ще отвори Монтесори групи в публични общински детски градини. „В България Монтесори педагогиката се прилага единствено в частни учебни заведения и Община Пловдив е първата община, която въвежда иновативния подход за обучение и възпитание на децата“, каза заместник-кметът Стоянов.

Идеята възникнала преди повече от година и вече е готова да стартира с пилотния проект. „Той предвижда тази година да бъдат обучени 25 преподаватели от пет селектирани детски заведения, както и петима общински служители и да бъдат оборудвани 10 помещения за първа група в избраните детските градини, съобразно изискванията за Монтесори педагогика в предучилищна възраст. В края на годината методът ще започне да се прилага и на практика, след като преподавателите завършат обучителния курс”. Това съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев.

Решаваща при избора на петте градини е била силната мотивация и желание от страна на директорите и екипите за въвеждане на иновации в преподаването и модернизиране на учебния процес.

Преподавателите, в рамките на 10 месеца, ще бъдат обучавани от Нов български университет по специално разработена за проекта учебна програма. Като партньори в реализирането на проекта са привлечени квалифицирани български специалисти, притежаващи международна диплома от AMI (международната Монтесори Асоциация).

Родителите на децата, които от началото на 2017 година ще посещават Монтесори групите в петте градини, няма да плащат по-скъпа такса, увери кметът Тотев. По думите му, очакванията са в рамките на 3 години да бъдат обхванати 10 на 100 от съществуващите групи в детските заведения по иновативния метод.

За успокоение на майките, които се притесняват, че децата им няма да спят следобед, Монтесори педагогът Ренета Велева заяви за Traffic News.bg, че сега съществуващият режим на хранене, сън и бодърствуване в системата на детските заведения ще бъде запазен. Освен това за родителите, чиито деца не спят следобеден сън, ще има възможност за избор.      

Още новини четете ТУК

TNS.bg