На пътя няма спирачен път, вероятно автобусът се е движел със 100 км/ч, заяви за БНТ Васко Пиргов, който работи в областната пътна администрация в Перник. Той обясни, че е негов дълг да се отзове на сигнал за инцидент.

„Пристигнах около 3,30 ч, след 10-ина минути пристигна главен комисар Николов. Беше създадена бърза и качествена организация. Пътят беше перфектен, 9 градуса беше температурата, всичко е обозначено ясно. Става въпрос за човешка грешка - аз съм инженер по двигатели с вътрешно горене и ми е ясно. Чул се е гръм от предна дясна гума на автобуса. Рейсът е спукал предна дясна гума, има разлив на гориво. Работила е печката и започва пожарът от предната част според мен. От влаченето на автобуса има искра и затова е лумнал,“ обясни Пиргов.

 Друг от разследващите разказва пред 24 часа, че пред средната врата на автобуса има изгоряла жена с две деца на ръце, вероятно близначета.

В момента те проверяват за допълнително гориво - бензин, защото дизелът трудно експлоадира, а автобусът е бил дизелов. Един от оцелелите е разказал пред македонския премиер, че били събудени от силна експлозия.

Заев пред „Пирогов": Семейство е сред оцелелите, успели са да счупят прозорецаТой благодари на българските власти за реакцията