Пловдивският митрополит Николай отслужи възпоменателна панихида в църквата „Св. Марина“ в памет на жертвите на катастрофи. На нея присъства и областният управител Здравко Димитров. 
С резолюция на Общото събрание на Организацията на обединените нации от 2005 година, всяка трета неделя на месец ноември е определена като Световен ден на възпоменание за жертвите от пътнотранспортните произшествия.

За първи път този ден е отбелязан през 1993 година в Обединеното кралство от организацията „Мир на пътя“. На този ден се отдава почит на жертвите и техните семейства, работи се за повишаване на обществената отговорност за спазване на правилата за движение по улиците и пътищата.

За първите 6 месеца на 2017 година в Пловдивска област са станали 373 тежки пътно транспортни произшествия с 22-ма загинали и 483-ма ранени. Въпреки, че първото шестмесечие на годината не е приключило и няма данни за сравнение с останалите региони, Пловдив и областта сигурно ще продължат да са в челните места по тежки катастрофи в страната.

През първите 6 месеца броят на шофьорите, каращи след употреба на наркотици, се е увеличил драстично.

Най-често причината за тежките пътно-транспортни произшествия е шофирането с висока скорост. Следват отнемане на предимство, навлизане в насрещното, неправилно изпреварване, неспазване на дистанция и употреба на алкохол и упойващи вещества. В тази насока са и мерките и десетките акции, които органите на реда предприемат за спиране на т.н. война по пътищата, като идеята е да се обхванат всички участници в движението.